full screen background image

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită

reactoare-cernavoda     Societatea Națională Nuclearelectrica a anunțat că marți, în jurul orei 5:00, Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat din cauza depistării, în cursul inspecțiilor de rutină, a unor mici pierderi de apă grea în clădirea reactorului, potrivit unui comunicat de presă.

S-au scurs în jur de 10-20 litri de apă grea.

”Toate sistemele au funcționat conform proiectului, Unitatea se află în stare sigură, iar personalul de specialitate efectuează investigații în vederea depistării cauzelor și stabilirii soluțiilor de remediere”, se arată în comunicat.

Aceste scurgeri nu au niciun impact advers asupra securității nucleare a reactorului, a personalului de exploatare, a populației și a mediului încojurător.

Se așteaptă ca Unitatea 2 să fie repornită în cursul zilei de miercuri.
În clădirea reactorului s-a observat un por pe unde ieșeau vapori de apă.

”Au fost cantități foarte mici, în jur de 10-20 litri, care s-au colectat în sistemele speciale. În aceste condiții am luat decizia să oprim unitatea ca să putem să remediem. Este vorba de un por într-o țeavă de impuls aferentă circuitului primar. Am depresurizat circuitul primar. Acum este în răcire. Vom intra și vom remedia acest por tăind țeava de impuls și făcând o conexiune specializată”, a declarat Ionel Bucur, directorul general al CNR Cernavodă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar