full screen background image

Importurile de deşeuri, suspendate pentru trei luni

rovana plumb     Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că intenţionează să suspende temporar importurile de deşeuri în România, pentru a putea alinia legislaţia în domeniu la cea europeană.

“Vom suspenda importurile de deşeuri pentru trei luni. Nu mai putem să importăm astfel acest gen de deşeuri. România a obţinut o perioadă de tranziţie, până în 2015, în ceea ce priveşte procedura de import şi transfer a deşeurilor. În această perioadă de trei luni, vom proceda la o suspendare şi vom alinia legislaţia în funcţie de standardele europene”, a spus ministrul Mediului, dar nu a precizat o dată la care va fi implementată această decizie şi nici impactul pe care îl va avea în strategia de protecţie a mediului.

De asemenea, Rovana Plumb, a anunţat într-o conferinţă cu tema “Viitorul mediulu”‘ că a fost finalizată strategia naţională de gestionare a deşeurilor în România.

“Ministerul Mediului monitorizează modul în care se dezvoltă, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, la nivel naţional infrastructura de management a deşeurilor”, a spus Rovana Plumb.

România produce anual cinci milioane de deşeuri menajere, iar ministerul are în strategie reducerea, până în 2020, la jumătate, a cantităţii de deşeuri menajere.

Ministrul Mediului a subliniat că “gestionarea deşeurilor reprezintă încă o problemă pentru România şi este necesară o discuţie cu operatorii de salubritate. Este o problemă dacă operatorul de salubritate răstoarnă pubele şi le amestecă, chiar dacă deşeurile sunt selectate selectiv”.

Strategia urmăreşte construcţia unei viziuni durabile asupra gestionării deşeurilor impune luarea în considerare a modelului natural, respectiv al modului potrivit căruia are loc, în sistemele ecologice naturale, procesarea reziduurilor rezultate din activitatea organismelor vii.

De asemenea, strategia stabileşte politica şi obiectivele strategice ale României în domeniul gestionării deşeurilor pe termen scurt (anul 2015) şi mediu (anul 2020). Pentru implementarea pe termen scurt a Strategiei se elaborează a fost elaborat un Plan Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), ce conţine detalii referitoare la acţiunile care trebuie întreprinse pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei, la modul de desfăşurare a acestor acţiuni, cuprinzând ţinte, termene şi responsabilităţi pentru implementare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar