full screen background image

Ministrul Justiţiei susţine modernizarea infrastructurii judiciare

Robert Cazanciuc     Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine modernizarea infrastructurii judiciare şi face apel la autorităţile locale pentru a pune în valoare palatele justiţiei din teritoriu.

”Numai instrumente legislative, indiferent de cât de bine ar fi ele elaborate, nu sunt suficiente pentru a putea vorbi despre o justiţie de calitate. Avem nevoie de o infrastructură de calitate pentru o activitate decentă, avem nevoie de solemnitate, avem nevoie de infrastructură IT care să permită preluarea cu celeritate a întregii activităţi. Cu alte cuvinte, avem nevoie de investiţii’, a declarat luni, la Tulcea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care a inaugurat noul sediu al instanţelor tulcene.

Ministrul a mai spus că investiţiile pentru modernizarea palatelor justiţiei din teritoriu vor continua anul viitor cu sprijinul UE şi a făcut un apel la autorităţile locale pentru a pune valoare aceste clădiri.

”Fac un apel la autorităţile locale pentru a actualiza planurile urbanistice, pentru a da valoare acestor clădiri importante pentru fiecare oraş şi pentru a face accesul mai uşor la aceste facilităţi’, a afirmat ministrul Cazanciuc.

El a amintit că săptămână trecută, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru reaşezarea taxelor judiciare de timbru, începând de anul viitor cota care se virează la bugetul de stat pentru instanţele de judecată urmând să fie de 45%, iar restul să revină autorităţilor locale.

“Acest procent a fost gândit ca o formă de sprijin pentru autorităţi de a reinvesti în ceea ce înseamnă nevoile instanţelor”, a menţionat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

În acelaşi context, oficialul guvernamental a subliniat necesitatea dezvoltării şi modernizării infrastructurii şi şi-a exprimat speranţa ca zilele acestea Parlamentul să adopte în formula aprobată în Guvern propunerile legislative înaintate de minister.

“Aştept ca în sesiunea extraordinară de azi şi mâine Parlamentul să adopte legile de punere în aplicare a codurilor în materie penală aşa cum au fost propuse în Guvern. Altfel, vom avea în continuare o problemă de infrastructură pe care nu o putem rezolva în şase luni. Trebuie să ne concentrăm atenţia pe pregătirea infrastructurii de instanţă, astfel încât 1 ianuarie 2014 să nu ne prindă nepregătiţi”, a conchis ministrul Robert Cazanciuc.

La inaugurarea Palatului Justiţiei din Tulcea au participat şi reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai CSM, ai Băncii Mondiale şi ai Curţii de Apel Constanţa care au apreciat noul sediu al Tribunalului şi Judecătoriei.

”Trebuie spus că din anul 1962 şi până în prezent, Tribunalul şi Judecătoria Tulcea au funcţionat în condiţii improprii, dispunând doar de două săli de judecată. Cu toţii ştim ce presupune activitatea unei instanţe şi este cu atât mai mult de apreciat tenacitatea colectivelor celor două instanţe de a face faţă, cu mijloace logistice şi de spaţiu insuficiente, la exigenţele unui act de justiţie care trebuie să se ridice la standardele UE’, a declarat preşedintele CSM, Oana Andrea Schmidt-Hăineală.

Noul Palat al Justiţiei din Tulcea a fost realizat cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, a costat aproape 25 de milioane de lei şi va găzdui activitatea instanţelor tulcene începând cel mai probabil cu finele acestei luni, potrivit Judecătoriei Tulcea.

Palatul dispune de 10 săli de judecată şi alte facilităţi inexistente în fostul sediu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar