full screen background image

Finala Cupei Confederaţiilor: Brazilia-Spania 3-0

Brazilia     Brazilia a câştigat Cupa Confederaţiilor la fotbal, după ce a învins, într-o manieră entuziasmantă, Spania, campioana mondială şi europeană, cu scorul de 3-0 (2-0), duminică, în finala disputată pe stadionul ”Maracana” din Rio de Janeiro.

Ciocniri au izbucnit duminică seara între poliţişti şi manifestanţi în apropiere de stadionul de fotbal Maracana din Rio, cu aproximativ 50 de minute înaintea finalei Brazilia-Spania din Cupa Confederaţiilor, a constatat o jurnalistă a AFP.
Un grup de manifestanţi a încercat să forţeze ultimul baraj al forţelor de ordine instalat la 500 de metri de stadion, aruncând pietre în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene.Manifestanţii au îmbibat batise cu oţet pentru a diminua efectul gazelor, în timp ce vehiculele blindate se apropiau de străzile pe care dispersau manifestanţii, potrivit site-ului G1 al Globo.

Înaintea ciocnirilor, aproximativ 3.000 de persoane, potrivit poliţiei, majoritatea tineri, dintre care mai mulţi mascaţi, au manifestat la intersecţia bulevardelor Maracana şi Sao Francisco Xavier, având ca slogan: “Nu va fi nicio finală!”. A fost însă o finala de vis pentru brazilieni.

Brazilia a umilit cea mai bună echipă naţională din ultimii ani prin golurile marcate de Fred (2, 47) şi Neymar (44), reuşind o repetiţie excelentă pentru Cupa Mondială pe care o va organiza anul viitor. Spania, care a ratat un penalty (Sergio Ramos – 55), a fost lipsită de inspiraţie şi a terminat meciul în 10 oameni, Pique fiind eliminat (68).

Selecao şi-a trecut în palmares al patrulea trofeu al Cupei Confederaţiilor, după cele din 1997, 2005 şi 2009. Spania, în schimb, a ratat şansa de a completa seria incredibilă de trofee din ultimii ani – titlul european în 2008 şi 2012 şi cel mondial în 2010.

Practic meciul a început de la scorul de 1-0 pentru gazde, după ce Hulk a centrat de pe dreapta spre Neymar, mingea a sărit la Fred, care a împins-o în poartă deşi se afla la pământ (2). Acesta a fost cel mai rapid gol încasat de Spania în ultimii 29 de ani, după golul primit de la Susic, în meciul cu Iugoslavia, din 7 iunie 1984.

Brazilia a avut minute foarte bune în prima parte a meciului, iar Oscar a tras pe lângă poartă (8), pentru ca Iker Casillas să treacă prin mari emoţii la şutul cu boltă expediat cu Paulinho, care a fost aproape să-l surprindă (13).

Brazilia a făcut pressing, a jucat agresiv, iar acest lucru a pus mari probleme campioanei mondiale şi europene, Arbeloa şi Ramos primind cartonaşe galbene (gazdele au cerut eliminări) pentru stoparea unor acţiuni foarte periculoase.

Spania a încercat să revină în joc şi Iniesta a creat pericol la poarta lui Julio Cesar, care a acordat corner la un şut al ibericului (20). Apoi, Hulk a tras peste poartă după o lovitură liberă (30). Fred a ratat ”dubla” la o fază în care a fost găsit de Neymar în situaţie de unu la unu cu Casillas (32), care a apărat şi cu o doză de şansă. Treptat, ritmul brazilienilor a scăzut şi Spania a început să-şi facă jocul de posesie şi să construiască mai mult.

David Luiz a avut o intervenţie de senzaţie, salvând un gol ca şi făcut, la o contră spaniolă purtată de Jordi Alba, încheiată cu finalizarea lui Pedro pe lângă portarul Julio Cesar (41).

Şi în loc să fie egalitate, Brazilia s-a desprins pe tabela de marcaj prin golul reuşit de Neymar cu un şut tare la colţul scurt (44): 2-0.

Selecao a început repriza a doua la fel cum a început şi meciul, în bloc-starturi, şi a marcat al treilea gol: Hulk a pasat spre Neymar, acesta a lăsat balonul să ajungă la Fred, care a realizat ”dubla” cu un şut la colţul lung, Casillas plonjând tardiv (47): 3-0.

Sergio Ramos a irosit şansa de a readuce Spania în joc, ratând un penalty în min. 55 (şut pe lângă poartă), după ce Marcelo îl faultase în careu pe Navas. Dezastrul spaniol a fost completat şi de faptul că Pique a fost eliminat pentru un fault cinic la Neymar (68). A fost primul cartonaş roşu primit de naţionala Spaniei după 91 de partide consecutive, precedenta eliminare fiind a lui Xabi Alonso într-un meci cu Islanda, pe 08.09.2007.

Pe lângă gol au mai trecut, până la finalul partidei, Neymar (78), Pedro (81) şi Villa (86).

A fost o victorie fără drept de apel a Braziliei, în ciuda unei posesii uşor superioare a spaniolilor (48%-52%) sau a raportului echilibrat al şuturilor (15-14 la poartă pentru spanioli, 8-7 pentru brazilieni la şuturi pe spaţiul porţii), 8-1 la cornere pentru iberici etc.

Golgheterii competiţiei sunt spaniolul Fernando Torres şi brazilianul Fred, cu câte 5 goluri, dar ibericul are un meci mai puţin.

comments

comments




Leave a Reply

avatar