full screen background image

Consiliul European a aprobat proiectul de buget al UE

UE     Liderii europeni au aprobat în noaptea de joi spre vineri bugetul UE pentru 2014-2020, care va permite finanţarea în special a măsurilor împotriva şomajului în rândul tinerilor.

“A avut loc un acord al Consiliului European”, a declarat preşedintele său, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles. “Aprobarea de către statele membre este fără echivoc”, a adăugat acesta.

Însă acesta a amintit că aprobarea finală trebuie dată de Parlamentul European.

Preşedinţii celor trei instituţii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul care reprezintă statele şi Parlamentul) anunţaseră joi dimineaţă că au ajuns la un acord politic asupra bugetului de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Acesta prevede o mare posibilitate de flexibilitate în utilizarea creditelor.

“Consiliul european a adoptat cadrul financiar aşa cum l-a negociat cu Parlamentul european în această dimineaţă”, a confirmat preşedintele francez, Francois Hollande, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderii europeni şi de guvern au reuşit de asemenea să găsească o soluţie pentru problema pusă la începutul summitului de premierul David Cameron, care a pretins protejarea deducerilor britanice de la bugetul european.

“Este absolut esenţial să menţinem acordul pe care l-am avut în februarie” în cadrul summitului consacrat bugetului “şi să protejăm deducerea britanică”, a declarat acesta.

Londra se temea că noul mod de finanţare al Politicii agricole comune (PAC) va reduce uşor pragul, iar astfel suma deducerii britanice. Însă alte state, precum Franţa, sunt îngrijorate că vor trebui să contribuie mai mult dacă Marea Britanie obţine ceea ce vrea.

“Nimic nu se schimbă pentru deducerea britanică”, a afirmat Van Rompuy, adăugând că aceasta necesită “măsuri cu caracter tehnic”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar