full screen background image

Inspectorii de muncă, în control la firmele de construcţii

Romeo Butnariu seful ITM Suceava     În această lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat o amplă campanie pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

După cum ne-a informat Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, inspectorii de muncă au controlat un număr de 37 angajatori.

În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 11 sancţiuni contravenţionale la 9 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 64.000 de lei.

Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 53/2003 –  republicată – Codul Muncii şi a H.G. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Deasemenea, au fost depistaţi 3 angajatori care au primit la muncă persoane fără forme legale de angajare, 5 persoane care îşi desfăşurau activitatea fără forme legale de angajare, fiind aplicate amenzi în valoare de 50.000 de lei.

Deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost:

– primirea la muncă a unui număr de 5 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă;

– nepăstrarea registrului general de evidenţă a salariaţilor la sediul angajatorului;

– nepăstrarea dosarelor personale ale salariaţilor la sediul angajatorului;

– angajatorul nu face dovada înmânării salariatului a unui exemplar din contractul individual de muncă anterior începerii activităţii;

– lipsa dovezilor privind achitarea drepturilor salariale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar