full screen background image

Judeţul Suceava nu poate asigura plata ajutorului de şomaj

Mirela Adomnicai     Banii adunaţi de la salariaţii şi de la agenţii economici suceveni nu  sunt suficienţi pentru a acoperi ajutoarele pe care sunt îndreptăţiţi să le primească şomerii în plată.

Astfel, în judeţul Suceava, la sfârşitul anului trecut, fondul bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj era de circa 12 milioane de lei, bani care asigură doar o treime din necesarul pentru achitarea indemnizaţiilor de care au parte şomerii suceveni, inclusiv a cheltuielile aferente acestora, necesarul fiind de aproximativ 34 de milioane de lei.

Mirela Adomnicăi, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, opinează că situaţia este similară cu cea înregistrată în cazul bugetului pentru asigurări sociale, din care sunt achitate pensiile, ambele bugete funcţionând pe deficit.

“Contribuţiile suportate atât de angajatori, cât şi de angajaţi, nu reuşesc să acopere indemnizaţiile şi celelalte prestaţiile care sunt plătite din cele două bugete. Cheltuielile suportate din bugetul pentru asigurări de şomaj sunt de 3 ori mai mari decât veniturile, ceea ce însemnă că statul trebuie să facă un efort şi să suplimenteze respectivele contribuţii cu alte sume, astfel încât să”acopere cea importantă parte a cheltuielilor, respectiv indemnizaţiile de şomaj”, explică şeful AJOFM, menţionând că, din acelaşi buget sunt achitate contribuţiile pentru asigurările sociale de sănătate, dar şi cele pentru pensii şi alte drepturi de asigurările sociale  aferente indemnizaţiei de şomaj.

comments

comments




Leave a Reply

avatar