full screen background image

Flutur vrea înfiinţarea unei bănci agricole

flutur     Senatorul sucevean, Gheorghe Flutur, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că pentru proiecte UE de dezvoltare a agriculturii este nevoie de realizarea cadastrului gratuit, de creşterea cofinanţării la cel putin 70 % şi de înfiinţarea unei bănci agricole care să asigure finanţarea în domeniu.

Liderul judeţean al democrat-liberalilor suceveni crede că Guvernul va trebui să asculte vocea fermierilor astfel încât agricultura să devină motorul de dezvoltare al ţării.

“Lipsa cadastrului creează probleme şi îngreunează promovarea de proiecte cu finanţare europeană, iar, în lipsa unei pieţe funciare, samsarii de terenuri le cumpără pe nimic. Vom cere Guvernului să se realizeze cadastrul cu fonduri ale Uniunii Europene”, a spus Flutur.

Liderul PDL a spus că proiectul pilot, iniţiat în guvernarea PDL, pentru realizarea cadastrului gratuit este oprit, în Suceava fiind două comune beneficiare ale acestui program.

Flutur a mai spus că este important ca şi cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a agriculturii să crească, de la 40 la sută, în prezent, la 70 la sută, întrucât beneficiarii acestor proiecte nu au banii necesari.

„Astăzi băncile fug să finanţeze agricultura şi de aceea e nevoie de înfiinţarea unei bănci agricole”, a adăugat senatorul sucevean.

Flutur consideră că este nevoie de înfiinţarea unor unităţi de tip cooperatist, după model francez, pentru preluarea produselor agricole de la micii fermieri.

„Va trebui ca Guvernul să audă vocea fermierilor, pentru că, acum, 70 la sută din produsele alimentare se importă. Agricultura României poate deveni însă motorul de dezvoltare a ţării”, a încheiat Flutur.

comments

comments




Leave a Reply

avatar