full screen background image

Plan naţional pentru promovarea tehnologiilor curate

rovana plumb     România va avea un Plan Naţional dedicat achiziţiilor publice verzi pentru promovarea tehnologiilor curate, iar în perioada următoare cel mai nou parteneriat privind acest tip de achiziţii, semnat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, se va transforma într-un act normativ, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

“Venim în faţa dumneavoastră cu un proiect nou – Achiziţile Publice Verzi, prin care vizăm schimbarea comportamentului de consum al statului prin achiziţionarea de produse prietenoase cu mediul şi nu numai. Dorim să adoptăm o strategie prin care, pe termen lung, să promovăm o producţie durabilă, a tehnologiilor curate. Vrem să elaborăm un Plan Naţional pentru achiziţiile publice verzi. Practic, încurajăm statul să cumpere acele produse prietenoase cu mediul. Proiectul pe care astăzi îl semnăm va fi transformat ulterior într-un act normativ, astfel încât să încurajăm atitudinea nouă”, a afirmat ministrul Mediului.

Oficialul a menţionat, totodată, că la nivelul ministerului de resort există deja adoptate criterii eco în procesul de atribuire a unor contracte.

‘La nivelul Ministerului Mediului, am introdus două criterii eco în procesul de atribuire de către Autoritate în procedura de licitaţii. Avem în licitaţie publică electronică achiziţionarea de energie electrică, prin care am solicitat ca energia din surse regenerabile să fie de 20% din total, De asemenea, avem în licitaţie servicii şi produse de curăţenie biodegradabile, încurajând astfel toate acele companii care deţin autorizaţie de unitate protejată. Un alt exemplu de criteriu privind Achiziţiile Publice Verzi este achiziţionarea de combustibil pe carduri, apoi articole de birotică şi papetărie realizate din materiale reciclate, servicii de telefonie mobilă, prin care cel puţin o staţie de telefonie mobilă să fie alimentată cu energie din surse regenerabile. În plus, cel puţin o maşină din parcurile auto ale instituţiilor publice să fie electrică’, a explicat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a semnat, joi, în prezenţa premierului Victor Ponta, protocolul de colaborare referitor la achiziţiile publice verzi, cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Evenimentul a fost organizat în contextul în care Ministerul Mediului sprijină campanii de informare, educare şi conştientizare a locuitorilor, inclusiv a autorităţilor privind avantajele sistemului de achiziţii verzi /Green Public Procurement/.

Achiziţiile publice verzi acoperă zone, precum: cumpărarea de computere şi clădiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou făcut din produse din lemn provenit din păduri administrate în mod durabil, hârtie reciclabilă, maşini electrice, transport public ecologic, cantine cu alimente organice, electricitate care provine din surse de energie regenerabile şi sisteme de aer condiţionat, care să corespundă soluţiilor tehnice cele mai avansate pentru protecţia mediului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar