full screen background image

Soare, avizat pozitiv ca ambasador la Moscova

moscova4     Vasile Soare, a fost avizat pozitiv marţi de comisiile parlamentare pentru postul de ambasador al României la Moscova, el declarând că ultimele semnale venite dinspre partea rusă indică o “deschidere crescută” şi o schimbare a “tonului politicii externe” faţă de ţara noastră.

Este o deschidere crescută din partea lor şi cred că asistăm la o schimbare în tonul politicii externe ruseşti faţă de România. Consider că Rusia este un partener şi un vecin cu care chiar se poate discuta (…) Ultimele semne venite din partea rusă îmi confirmă că suntem priviţi într-adevăr ca un partener de dialog”, a afirmat Soare, indicând ca un semnal în acest sens vizita de luni la Bucureşti a lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Potrivit lui Soare, această schimbare are loc în contextul de după alegerile din Rusia din 2011 şi din România în 2012.
Soare a arătat că în ultimii 20 de ani România “a privit Rusia cu multă emoţie şi multă încordare”, însă va încerca în mandatul său să promoveze atât la Moscova, cât şi la Bucureşti, ideea că Rusia şi România sunt ţări partenere care pot discuta.

“Îmi propun revitalizarea dialogului politic la nivel înalt, să încercăm o cadenţă mai bună în acest sens”, a afirmat Soare, el precizând că ultimul contact la nivelul primilor-miniştri a fost în 2004, iar la nivelul miniştrilor de Externe în 2009, fiind “foarte rare” şi vizitele parlamentare.

Ambasadorul nominalizat a arătat că va milita pentru o cadenţă anuală a întâlnirilor Comisiei interguvernamentală mixte în domeniul economic, în care se discută marile proiecte de cooperare în acest sens.

El a adăugat că va “insista” şi pentru reuniuni anuale ale comisiei mixte pentru studierea unor probleme istorice ale relaţiei bilaterale, în care se discută şi problema Tezaurului României.

Soare a arătat că îşi propune în domeniul economic şi recuperarea nişelor de export pe care le-a avut România, cum ar fi în domeniul mobilei şi utilajelor petroliere, dar şi risipirea la nivelul agenţilor economici a “fricii” de spaţiul estic.

comments

comments




Leave a Reply

avatar