full screen background image

România nu acceptă pe teritoriu armamente ofensive

Traian-Basescu2     Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în întâlnirea cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a rezultat din nou că Bucureştiul şi Moscova au divergenţe privind scutul antirachetă, şeful statului asigurând însă că România nu ar accepta pe teritoriu armamente ofensive.

“Sistemul antirachetă a fost unul dintre subiectele discutate, eu menţionând încă o dată că sistemul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. România nu ar accepta niciodată pe teritoriul ei armamente ofensive ale altor state. Sistemul care se instalează în România este un sistem defensiv. Şi ce mi se pare dificil de înţeles, se cer garanţii, nu nouă, ci Statelor Unite, or garanţia este chiar tratatul (între România şi SUA privind instalarea elementelor scutului n.r.) care este public şi în care se precizează foarte clar că sistemul antirachetă din România este un sistem defensiv”, a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a arătat că în aceste condiţii nu rămâne de făcut decât să crească încrederea Rusiei.

“Fiecare avem puncte de vedere diferite. Noi declarăm elementele de scut antichetă ca fiind un armament defensiv, pentru apărarea teritoriului României şi a teritoriilor altor state membre NATO sau UE. Partea rusă a exprimat neîncredere că aceste echipamente n-ar fi utilizate şi împotriva unor rachete ruseşti. Rămâne să crească încrederea. Noi nu putem arăta decât ce scrie în acordul nostru cu Statele Unite, că sunt echipamente defensive”, a afirmat şeful statului.

El a mai menţionat că i-a cerut generalului Patruşev să îi transmită preşedintelui Putin deschiderea României pentru cooperare şi de discutare şi a acestor puncte divergente.

comments

comments




Leave a Reply

avatar