full screen background image

Japonezii fac o centrală termoelectrică de 150 de milioane euro, în Mureş

centrala termoelectrica     Producătorul de electricitate şi căldură controlat de stat ELCEN şi corporaţia japoneză Marubeni vor construi împreună o centrală de 150 milioane euro la Fântânele, judeţul Mureş, în baza unui acord încheiat marţi între cele două companii, construcţia urmând să înceapă anul viitor.

Proiectul urmează să aibă o capacitate de circa 250 MW.

Schema de finanţare va fi stabilită până la începerea lucrărilor, a declarat directorul general al ELCEN, Dan Ştefan Cetacli, într-o conferinţă de presă.

Construcţia ar urma să înceapă în cel mult un an şi jumătate şi să fie finalizată în maximum trei ani de la lansarea lucrărilor.

ELCEN urmează să treacă de la Ministerul Economiei la Primăria Capitalei, ca urmare a fuziunii cu furnizorul de energie termică RADET.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, unitatea de la Fântânele va fi operată de o firmă care se va desprinde din ELCEN, în urma divizării. Marubeni va fi acţionarul majorutar al acelei firme.

Cetacli a adăugat că la noua unitate de producţie a energiei vor fi create între 150 şi 250 locuri de muncă.

Potrivit lui Cetacli, acest proiect va aduce o contribuţie importantă în sistem, având în vedere că au fost puse în funcţiune în ultima perioadă multe unităţi de producţie a electricităţii din surse regenerabile.

Preşedintele Marubeni Europower, Hiroshi Tachigami, prezent la conferinţă, a afirmat că Marubeni ar vrea să participe şi în alte proiecte energetice în România, precum centrale electrice pe cărbune şi chiar unităţi nuclearelectrice.

comments

comments




Leave a Reply

avatar