full screen background image

9 persoane spitalizate după consum de ciuperci

ciuperci     Nu mai puţin de 9 persoane au fost internate, în week-endul care tocamai s-a încheiat, la Unitatea de primire Urgenţe – SMURD din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, din cauza faptului că au consumat ciuperci improprii consumului uman.

Medicul şef al U.P.U. – SMURD, dr. Liviu Cîrlan, a precizat că pacienţii internaţi au vârste cuprinse între 8 şi 62 de ani.

O femeie de 50 de ani, din comuna Volovăţ, a fost diagnosticată cu sindrom halucinogen şi atoxic, în timp ce o fetiţă de 11 ani, din Mălini, a fost internată în comă de gr. I-II, fiind intoxicată cu ciuperci.

Medicul Tiberiu Brădăţan, de la Spitalul Judeţean Suceava, are câteva recomandări: “În primul rând, evitaţi consumul de ciuperci culese din pădure. Chiar dacă credem că le cunoaştem foarte bine, în ultimul timp au apărut încrucişări între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare, şi o ciupercă cu un anumit grad de toxicitate poate să arate exact ca una comestibilă. De preferat este să consumăm ciupercile din comerţ, care sunt de cultură, şi sunt sută la sută propice consumului.”

Şi şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Ludovic Abiţei, a precizat că intoxicaţiile cu ciuperci îi pot afecta chiar şi pe cunoscători, având în vedere fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

Abiţei: “Problema este că aceia care culeg ciupercile din pădure le mai confundă, cele comestibile, cu cele otrăvitoare, nu toţi sunt cunoscători. Sfatul meu este unul singur: cumpăraţi ciuperci de la magazine. E drept că acolo nu sunt aduse specii de pădure, ci de cultură, dar sunt sigur verificate şi sănătoase. În pădure, am spus, le mai poţi confunda. Şi e suficientă una într-o tigaie pentru ca toată familia să aibă probleme…”

comments

comments




Leave a Reply

avatar