full screen background image

Vosganian este împotriva Parlamentului unicameral

vosganian     Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a afirmat, joi, că românii ar trebui să înţeleagă că România nu a avut Parlament unicameral decât în dictatură şi că în nicio ţară nu s-a trecut la unicameralism decât prin lovitură de stat.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că referendumul privind trecerea la Parlament unicameral a fost organizat fără o informare corectă, prealabilă şi fără o dezbatere reală şi a opinat că nimeni nu a crezut cu adevărat că va trece. Vosganian a explicat că Parlamentul unicameral este apanajul dictaturilor.

“Românii trebuie să ştie că niciodată, în istoria modernă a României, când România a fost democratică, România nu a avut Parlament unicameral. România a avut Parlament unicameral numai în dictaturi. Nu există în lume nicio ţară democratică de mărimea României care să aibă Parlament unicameral. În nicio ţară nu s-a procedat de la bicameralism la unicameralism decât prin lovitură de stat sau lovitură sângeroasă”, a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL.

Vosganian a replicat, astfel, anunţului făcut recent de preşedintele Traian Băsescu privind declanşarea unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral, cu 300 de parlamentari.

Ministrul Economiei s-a arătat de acord cu micşorarea numărului de parlamentari, dar nu crede că acest lucru trebuie să ducă la unicameralism sau la nerespectarea principiului reprezentativităţii.

Cât priveşte respectarea voinţei românilor, Vosganian a susţinut că ar fi mai utilă o informare mai corectă a acestora, pentru că uneori se poate ajunge la rezultate, în urma unui referendum, care nu ar fi în acord cu voinţa de ansamblu a cetăţenilor. El a explicat că a pune o temă pentru un referendum implică o mare răspundere şi necesitatea de a informa corect.

El a arătat că, din punctul său de vedere, întrebarea privind Parlamentul unicameral a fost făcută fără o informare corectă, fiind “tendenţioasă şi hazardată”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar