full screen background image

Impozitarea cu 85% a oricărui bonus la final de contract

impozit2      Guvernul a decis impozitarea cu 85% a oricăror „salarii/ indemnizaţii/ sume compensatorii“ acordate membrilor consiliilor de administraţie şi consiliilor de conducere cu ocazia încetării contractului de muncă.

Noua prevedere este valabilă atât pentru autorități, cât și pentru companii și bănci de stat sau private.

„Prin această ordonanţă guvernul a decis să impoziteze tot, indiferent că salariile compensatorii sunt încasate de conducătorii companiilor de stat, private şi autorităţi de supraveghere“, a spus Gabrel Biriş, partener al firmei de avocatură şi consultanţă fiscală Biriş Goran, citat de Ziarul Financiar.

Impozitul de 85% a fost introdus prin Ordonanţa de Urgenţă numărul 55/2013 publicată joi, 6 iunie, în Monitorul Oficial, prin derogare de la articolul 43 din Codul fiscal care stabileşte cota de impozit de 16%.

Premierul Victor Ponta a declarat că are în vedere să introducă un impozit de 85% pentru plăţile încasate de condu­că­torii comisiilor de supraveghere, numind această taxă „un impozit pe obrazul gros“.

Însă forma în care a fost publicată ordonaţa de urgenţă în Monitorul Oficial aplică impozitul de 85% pentru toţi membrii consiliilor de administraţie, indiferent că aceştia lucrează la stat, la o companie privată sau la o autoritate de supraveghere.

Impozitarea cu 85% este privită ca o măsură-șoc în condițiile în care foști șefi ai comisiilor de supraveghere a piețelor financiare au încasat între 300.000 și 600.000 de euro plăți compensatorii.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza