full screen background image

Munca legală „cu ziua” cucereşte teren

Romeo Butnariu şeful ITM Suceava     În judeţul Suceava,  munca zilerilor cucereşte teren.

Astfel, în luna aprilie aacestui an, în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au intrat 1.198 de persoane care desfăşoară activităţi în acest regim.

Potrivit Inspectorului şef Romeo Butnariu, numărul lucrătorilor legali „cu ziua” este în creştere, în luna omoloagă anului trecut, înregistraţi la instituţia pe care o conduce fiind 781 de zileri. Principalele îndeletniciri ale zilierilor sunt cele din agricultură, în comparaţie cu anul 2012, fiind consemnată o creştere considerabilă a numărului acestora, respectiv de la 182, în aprilie anul trecut, la 784, în aprilie 2013.

„Creşterea numărului zilierilor este urmarea faptului că angajatorii au înţeles că munca la negru trebuie eliminată, acest mod de folosire a mâinii de lucru intrând în legalitate”, subliniază şeful ITM Butnariu.

Butnariu arată că, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 52/2011, achiziţionate au fost 428 de registre de evidenţă a zilerilor, până în prezent, cuprinse în acestea fiind 98.516 persoane. Romeo Butnariu a mai precizat că, în urma controalelor din aprilie, un agent economic sucevean a fost sancţionat cu avertisment pentru completarea necorespunzătoare a registrului de evidenţă a zilierilor.

Conform legii, domeniile în care se pot presta activităţi care au caracter ocazional sunt agricultura, vânătoarea şi pescuitul, silvicultura, exploatările forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, producţiile cinematografice şi audiovizuale, publicitatea, activităţile care au caracter cultural, manipulările de mărfuri, precum şi activităţi de întreţinere şi curăţenie.

Durata minimă de muncă este de cel puţin o zi, adică de 8 ore de activitate, respectiv de 6 ore, în cazul minorilor. Perioada maximă de prestare a muncii către acelaşi beneficiar este de 90 de zile calendaristice, zile cumulate pe durata unui an. Vârsta minimă a persoanelor care pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional trebuie să fie de minim 16 ani.

Nerespectarea prevederilor cu privire la durata activităţii se amendează cu 10.000  de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar