full screen background image

54% din populaţia României, conectată la infrastructura de apă şi canal

rovana plumb     Mai mult de jumătate din populaţia României este conectată, în momentul de faţă, la infrastructura de apă şi canal, iar ţinta până în 2018 este de 80%, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

‘Angajamentele asumate de România în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană prevăd ca 80% din populaţia ţării, pe de o parte, să fie afiliată infrastructurii de apă şi canal până în anul 2018. Avem o etapă intermediară de evaluare, în 2016, care presupune conectarea a 65% din populaţie la infrastructura de apă şi canal. În momentul de faţă, suntem la un grad de afiliere de 54% şi sperăm ca prin punerea la lucru a banilor europeni, infrastructura de apă şi canal să fie dezvoltată, astfel încât să avem câţi mai mulţi cetăţeni care să beneficieze de această infrastructură. Ce pot să vă mai spun este că Guvernul a luat foarte multe măsuri pentru fluidizarea şi creşterea ratei de absorbţie a banilor europeni’, a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit Rovanei Plumb, gradul de contractare pe Axa 1, aferentă infrastructurii de apă şi canal, este de 128%, în perioada următoare ţintindu-se un procentaj de 140%.
‘(…) la nivelul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial /POS/ Mediu avem doar o perioadă de zece zile în care trebuie să facem plata către beneficiari. Avem posibilitatea de a suplimenta gradul de contractare care pe Axa 1, aferentă infrastructurii de apă şi canal, în momentul de faţă, este de 128% şi ne vom duce până la 140% cel puţin. Acest lucru se poate întâmpla în funcţie de sumele pe care le vom avea la dispoziţie interşarjabile între cele şase axe ale POS Mediu. Am mărit de patru ori rata de absorbţie din mai 2012 şi până acum. Am preluat POS Mediu cu o rată de absorbţie de 4,37%, iar acum am ajuns la 16%’, a explicat Rovana Plumb.

Asociaţia Română a Apei /ARA/ organizează, în perioada 10-12 iunie, la Palatul Parlamentului, cea de-a 15-a ediţie a seriei de evenimente ‘Forumul Regional al Apei’.

Printre reuniunile programate în cadrul evenimentului se vor regăsi: Conferinţa Tehnico-Ştiinţifică ‘Serviciile de apă şi noile exigenţe energetice’ şi workshopul ‘Prezent şi viitor în reglementarea serviciilor de apă’.

În fiecare an, la aceste acţiuni participă peste 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, ai autorităţilor centrale şi locale, ai institutelor de învăţământ superior şi de cercetare, ai organizaţiilor internaţionale de profil, ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare internaţionale.

ARTICOLE ASEMANATOARE

comments

comments
Lasa un raspuns

Fii primul care comenteaza!

avatar

wpDiscuz