full screen background image

Amendamentul PNL care aruncă bugetul în aer

Congres PSD - PC     Un amendament propus de senatorul PNL Todor Chiuariu şi acceptat de comisia de revizuire a Constituţiei a stârnit iritarea premierului Ponta care le-a transmis liberalilor că trebuie respins sau modificat, deoarece pune presiune pe buget, iar statul nu are bani pentru aplicarea sa.

Mai exact, este vorba despre prevederea potrivit căreia „creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale”.

Prin adoptarea acestui amendament constituţional, statul va fi obligat, ca orice cetăţean sau companie, să plătească dobânzi şi penalităţi dacă întârzie o plată. Până acum statul plătea doar dobândă de întârziere, însă şi aceasta cu foarte mare greutate şi doar la cerere, uneori fiind nevoie de o acţiune în instanţă.

Cât priveşte efectele instituirii aceluiaşi regim juridic în cazul creanţelor împotriva statului şi contribuţiilor fiscale, Cristian Socol, consilierul economic al premierului Ponta, este de părere că “reglementarea va forţa statul la plata creanţelor într-un termen cât mai scurt”, în vreme ce Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, crede că impactul asupra bugetului nu va fi unul important.

Amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu a fost adoptat de Comisia de revizuire inclusiv cu votul parlamentarilor PSD, deşi Victor Ponta a transmis clar în interiorul USL că nu este de acord cu el. În discuţiile iniţiale, premierul le-a transmis celor de la PNL că nu va accepta acest amendament, deoarece pune presiune pe buget.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a lăudat amendamentul lui Chiuariu, prezentându-l ca pe o decizie importantă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar