full screen background image

A crescut rata absorbţiei fondurilor europene

pnl     Rata absorbției fondurilor europene prin POSDRU s-a dublat în ultimele 4 luni și s-a triplat în ultimul an.

Cel puţin asta este părerea PNL Suceava, care a trimis, prin Compartimentul Comunicare, Relaţii Publice şi Presă, următorul comunicat:

“Din momentul deblocării fondurilor de la Comisia Europeană, în urmă cu 4 luni, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) din subordinea MMFPSPV a atras sume mai mari decât toți banii rambursați în perioada 2007-2012, reuşind o creştere a ratei absorbției de peste 3 ori, de la 5,51% în aprilie 2012, la 16.27%. Suma totală rambursată de Comisia Europeană este de 566 milioane Euro.

Numai în perioada martie – aprilie 2013, s-au verificat și achitat peste 1.000 de cereri de rambursare în valoare totală de peste 400 milioane lei, ceea ce înseamnă rambursarea la zi a cheltuielilor către beneficiari. Acest lucru a fost posibil datorită remedierii deficiențelor de sistem care au dus la pre-suspendarea programului în perioada august 2012 – ianuarie 2013. Cereri de rambursare în valoare de 127 de milioane lei sunt în prezent trimise spre verificare la Ministerul Finanțelor Publice, spre a fi ulterior transmise Comisiei Europene. Pregătim o nouă cerere de rambursare de peste 140 milioane lei, care va fi transmisă cel târziu săptămâna viitoare.

De altfel, o dovadă în plus că AMPOSDRU a reușit să corecteze și să eficientizeze sistemul de accesare a fondurilor este şi deschiderea recentă a noilor linii de finanțare. Ca element de noutate, AM POSDRU și OI POSDRU oferă acum beneficiarilor posibilitatea ca, timp de 2 săptămâni, să studieze în detaliu Ghidul Solicitantului și să pregătească documentația necesară pentru sistemul electronic ACTIONWEB, care va fi deschis între 17 iunie 2013, ora 10.00 – 01 iulie 2013, ora 16.00, conform precizărilor din fiecare ghid de condiții specifice.

Mai mult, pentru noile call-uri, procedurile vor fi simplificate și termenele de plată către beneficiari vor fi reduse, ceea ce va duce la micşorarea numărului de documente pe etape de verificare a unor cheltuieli, lucrări executate sau activități desfășurate şi la scurtarea timpului între momentul plății facturilor și momentul în care se trimit cererile de rambursare către Comisia Europeană.

Reamintim că pe 1 iunie a.c., s-au deschis noi call-uri pentru depuneri de proiecte, care pot fi consultate pe site-ul www.fseromania.ro.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar