full screen background image

Primăriile nu-şi pot acoperi nici cheltuielile de funcţionare

buzunare goale     Cinci localităţi din judeţul Suceava nu îşi acoperă, în prezent, nici măcar un sfert din cheltuielile administrative.

Aceasta este concluzia unei analize făcută de Institutul de Politici Publice, potrivit căreia Primăriile respective consumă cu salariile angajaţilor şi aleşilor, respectiv cheltuielile de funcţionare, sume de 3-4 ori mai mari decât propriile venituri, motiv pentru care acestea se bazează, an de an, pe bugetul de stat.

Localităţile sucevene nominalizate sunt Valea Moldovei, cu 18 % ponderea veniturilor proprii în totalul cheltuielilor, Ulma, cu 20%, Vultureşti, cu 21%, Râşca, cu 23% şi Dolhasca, cu 25%.

Institutul de Politici Publice cere Guvernului să oprească finanţarea acestora din bugetul de stat, până când vor fi în situaţia de a decide singure, fie asupra contopirii cu localităţi învecinate, sau diversificării surselor de finanţare.

“Politica păguboasă practicată de toate Guvernele de până acum – de a trimite bani unor localităţi incapabile să încaseze contribuţiile de la propriii locuitori – este profund incorectă faţă de toţi cetăţenii acestei ţări care fac eforturi să îşi plătească taxele şi impozitele locale” se arată în analiza institutului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar