full screen background image

Aproape jumătate din români, nemulţumiţi de situaţia financiară

sondaj     Aproape jumătate dintre români se declară nemulţumiţi de starea financiară a familiei lor, în timp ce 20% dintre ei speră într-o îmbunătăţire a acestei situaţii, relevă concluziile Barometrului de Încredere a Consumatorului, realizat de GfK România pentru luna aprilie 2013.

Potrivit sursei citate, dacă în aprilie 2012, aproape 58% dintre cei chestionaţi considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât în 2011, la distanţă de un an 49% dintre români mai cred acest lucru, în vreme ce 20% se aşteaptă ca situaţia lor chiar să se îmbunătăţească şi 41% să rămână la fel ca în prezent. În plus, 12% dintre cei intervievaţi afirmă că trăiesc mai bine decât în aprilie, anul trecut.

În ceea ce priveşte situaţia economică a României, două treimi dintre participanţii la studiu cred că economia nu merge bine, în vreme ce, în aprilie 2012, procentajul era mai mare cu 8%. De asemenea, 47% dintre români nu văd o redresare a situaţiei economice în următoarea perioadă, dar aproape 13% dintre ei speră într-o revenire.

Cu toate acestea, opt din zece români consideră că vremurile pe care le trăim sunt nefavorabile economisirii, atât pentru prezent, cât şi pentru următoarea perioadă. Numai 3% dintre repondenţi intenţionează să îşi cumpere sau să îşi construiască o casă în următoarea perioadă şi 6% să-şi achiziţioneze un autoturism. Pe de altă parte, aproape 18% îşi doresc totuşi să investească în lucrări de îmbunătăţire a locuinţei.

Conform studiului, opt din zece români cred că preţurile au fost mai ridicate decât acum un an, iar trei sferturi dintre ei estimează că acestea se vor mări pe parcursul lui 2013.

Totodată, 68% dintre cei chestionaţi sunt de părere că şomajul va creşte, în decursul acestui an, într-o uşoară scădere faţă de aprilie 2012, când 70% credeau acelaşi lucru.

Cercetarea GfK conţine informaţii provenite din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România de peste 12 ani. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de o mie de persoane intervievate în fiecare lună.

comments

comments




Leave a Reply

avatar