full screen background image

Programul “Casa Verde”, în aşteptare

casa_verde 2013     Blocat încă din 2012 din lipsa de fonduri, Programul “Casa Verde” are putine şanse să fie reluat anul acesta.

Executivul nu a găsit soluţii de finanţare, iar Ministerul Mediului are pe masă mii de dosare depuse încă din 2011.

Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Vasile Oşean, îţi spune mai multe: “Pentru acest an, pot să spun, aproape cu certitudine, că programul nu va mai funcţiona. Pentru anul viitor, încă nu pot spune nimic. Motivul nu este altul decât lipsa de fonduri la Administraţia Fondurilor de Mediu, pentru că aceasta este implicată în mai multe proiecte, cu contracte semnate, care trebuie onorate cu prioritate.”

Astfel, cei care aveau în plan achiziţionarea unui sistem de panouri solare, a unei pompe de căldură sau a unei centrale pe peleţi pot să o facă, dar pe cheltuiala lor.

Vasile Oşean mai atrage atenţia sucevenilor despre faptul că APM Suceava a primit mai multe reclamaţii despre pompe de căldură achiziţionate de pe piaţă cu finanţare parţială de la Administraţia Fondului de Mediu.

Oşean: “Au venit la APM persoane total nemulţumite de aceste pompe de căldură, cu care nu numai că nu obţin căldura mizată, ci chiar pierd, prin costul energiei electrice. Recomand celor care intenţionează să monteze aceste pompe de căldură să se documenteze extraordinar de bine, pentru că pe piaţă sunt tot felul de furnizori de pompe, pe care nu-i interesează eficienţa pompelor, ci doar banii obţinuţi. Deci, recomand foarte multă prudenţă în achiziţionarea acestor pompe de căldură.”

Programul Casa Verde prevede subvenţionarea achiziţiei de sisteme ecologice de încălzire şi producere a apei calde menajere.

Astfel, un sistem de panouri solare este finanţat cu până la 6.000 de lei, la fel şi centralele pe peleţi şi bricheţi, în timp ce o pompă de căldură poate fi subvenţionată cu până la 8.000 de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar