full screen background image

Tot mai puţini suceveni donează sânge

donator     Tot mai puţini suceveni au venit la Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava pentru a dona sânge, iar situaţia se va menţină la un nivel scăzut până în toamnă, din cauza începerii muncilor agricole, a concediilor şi a vacanţelor şcolare, este de părere şeful instituţiei, dr. Maria Pilat.

Potrivit acesteia, cea mai proastă lună din an a fost luna mai, cu 540 de donatori, cifră considerată nesatisfăcătoare în condiţiile în care, de regulă, numărul donatorilor este de aproximativ 600 pe lună.

Maria Pilat motivează numărul scăzut de donatori: “Au fost multe sărbători legale, iar Centrul a fost închis. Pe de altă parte, după Paşte, şi noi am făcut o restricţie mai riguroasă a donatorilor, refuzându-i pe cei care au făcut exces de alcool şi alimente grase, pentru a reduce numărul rebuturilor de sânge”.

Directorul CJTS Suceava a spus că până în septembrie activitatea unităţii se va menţine la un nivel scăzut, însă a precizat că necesarul de sânge va putea fi  totuşi asigurat, deoarece şi cererea din partea clinicilor, inclusiv a celor din Iaşi, unde se tratează mulţi dintre suceveni, va fi mai mică.

„În perioada de vară şi solicitările din partea spitalelor scad, având în vedere că se efectuează mai puţine operaţii decât de obicei”, a spus Pilat.

comments

comments




Leave a Reply

avatar