full screen background image

Suceava are nevoie de 35 de milioane de euro pentru reţelele de termoficare

Punct termic 3120077     Primăria municipiului Suceava a aprobat proiectul pe 2013 privind reabilitarea reţelelor de distribuire a agentului termic şi punctelor termice, valoarea investiţiilor ridicându-se la 3,3 milioane de lei.

Suma de 2,3 milioane de lei este asigurată de la bugetul de stat, în timp ce 1 milioane de lei provine din bugetul local. Cu fondurile în cauză vor fi modernizate două puncte termice din zona centrală a reşedinţei de judeţ, cu o vechime de peste 50 de ani.

Finalizate vor fi, totodată, reţele secundare de la două puncte termice deja modernizate, din cartierele Obcini şi Burdujeni.

Primarul Ion Lungu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că strategia municipală de termoficare cuprinde 3 componente, respectiv realizarea unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficienţă, în curs de realizare; reabilitarea reţelelor de transport şi distribuire a agentului termic, precum şi modernizarea punctelor termice. „Este un act de responsabilitate şi sunt optimist că, până la sfârşitul actualului mandat, voi lăsa, în Suceava, o centrală şi un sistem de termoficare performante. Însă, mai este de lucru pe reţele de transport şi distribuire a agentului termic”, relevă primarul Lungu.

Edilul şef sucevean arată că în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2015”, Suceava este campion la atragerea de finanţări de la bugetul de stat, însă în ultimii ani, ritmul şi consistenţa  disponibilizării fondurilor au scăzut. Astfel, până în prezent, reabilitate au fost 18 puncte termice din cele 49 existente, respectiv circa 40% din total, conducte secundare în lungime de 62 km, din totalul de 152 km(36,7 %), în timp ce reţelele principale au fost înlocuite în proporţie de 28,6% din total. „Încă mai avem de lucru, fiind necesare încă până la 35 de milioane de euro să finalizăm aceste lucrări. Sigur, aceşti bani vin în proporţie de 70% din bugetul stat şi 30% de la bugetul local. Vom face eforturi, în continuare, să reabilităm punctele termice şi reţele de transport şi distribuţie, pentru că, degeaba vom avea o gigacalorie ieftină la gardul centralei, dacă vor fi pierderi mari pe reţea”, explicat Ion Lungu.

Începând din 2004 şi până în prezent, în sistemul de  termoficare sucevean au fost investite, inclusiv în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, nu mai puţin de 25 de milioane de euro.

comments

comments




Leave a Reply

avatar