full screen background image

Noţiunea de “comunităţi locale”, introdusă în Constituţie

constitutia-rom     Noţiunea de “comunităţi locale” ar urma să fie introdusă pentru prima dată în Constituţie iar Senatul va avea rol decizional în ceea ce priveşte legislaţia pentru dezvoltarea comunităţilor locale, a anunţat marţi premierul Victor Ponta, după ce a participat la conferinţa “Oraşele viitorului”.

“Am discutat şi ieri şi dorim la revizuirea Constituţiei să introducem pentru prima dată noţiunea de ‘comunităţi locale’, comunităţi locale cu drepturi extinse. Şi aici vorbim de regiuni, de judeţe, de oraşe şi comune. Camera superioară a Parlamentului, Senatul, va avea rol decizional în tot ceea ce ţine de legislaţia de dezvoltare a comunităţilor locale. Deşi conduc un guvern central, cred foarte mult în faptul că cele mai multe dintre decizii şi cele mai bune dintre decizii trebuie luate la nivel local, şi nu la nivel central”, a spus primul-ministru.

În opinia sa, autorităţile locale sunt cele care în parteneriat cu zona privată pot gândi pe termen mediu şi lung dezvoltarea comunităţilor urbane.

Ponta a precizat că va avea toată deschiderea faţă de autorităţile locale, sprijinindu-le inclusiv din punctul de vedere legislativ în vederea îndepărtării “frânelor”, “blocajelor” cu care acestea se confruntă.

El a mai remarcat că toate oraşele din România se confruntă mai mult sau mai puţin cu aceleaşi probleme, fie că este vorba de refacerea unor clădiri, fie de sancţiunile care se acordă pentru cei care nu respectă normele de trafic.

“Nu există în nicio ţară europeană să faci ordine într-un oraş doar cu rugăminţi, există şi sancţiuni, iar aplicarea sancţiunilor, în acelaşi timp cu dezvoltarea infrastructurii, este soluţia care funcţionează”, a susţinut şeful Executivului.

Conferinţa “Oraşele viitorului” este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

comments

comments




Leave a Reply

avatar