full screen background image

Articolul 1 din Constituție nu poate fi modificat

constitutia-rom     Președintele Forumului Constituțional, Cristian Pârvulescu, a explicat marți că procesul de revizuire a Constituției nu permite modificarea Articolului 1 din Constituție, așa cum cere UDMR.

”Absolut toate problemele au fost luate în discuție, inclusiv aceasta. Problema nu ține de competențele Forumului, ci de Comisia parlamentară. Câtă vreme rămânem în ipoteza revizuirii și nu a unei noi Constituții și asta e ceea ce se va întâmpla în această Comisie, nu se vor putea modifica în niciun fel prevederile Articolului 1, alianetul 1 și alineatul 2, dar nici drepturile și libertățile cetățenești”, a explicat Cristian Pârvulescu.

Tot de această limitare se va lovi și propunerea premierului Victor Ponta, care a propus ca mașinile obținute fraudulos să poată fi confiscate.

”Discuția legată de propunerea domnului Ponta se lovește de Articolul 152: este proprietatea un drept și dacă este se poate interveni printr-o modificare constituțională asupra acestui drept, pentru că Articolul 152 prevede, de asemenea, că nicio limitare a drepturilor și libertăților cetățenești nu se poate face prin revizuire constituțională”, a explicat Pârvulescu.

Articolul 152 din Constituție stipulează care sunt limitele revizuirii legii fundamentale. Iată prevederile Articolului 152:

(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

(3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

comments

comments




Leave a Reply

avatar