full screen background image

Analiză privind posturile din administraţia centrală

dragnea     Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a anunţat marţi că se află în curs de finalizare o analiză referitoare la posturile din administraţia centrală, urmând ca apoi să fie introdusă regula de angajare “unu la unu”.

“Sunt o serie de comune care din cauza regulii ‘şapte la unu’ sau ‘unu la şapte’ au ajuns într-o situaţie de nefuncţionare – primării cu trei sau patru angajaţi. Şi atunci, s-a stabilit ca pentru aceste localităţi să se asigure posturi până la limita inferioară a normativului de personal – şi este vorba de un număr de maximum o mie de angajaţi. Şi acum suntem în curs de finalizare a unei analize de a identifica posturi din administraţia centrală – şi vacante şi ocupate – care pot fi diminuate, în aşa fel încât per total sistem public să nu se mărească numărul de posturi. Şi cred că într-o săptămână finalizăm această analiză, după care dăm drumul la aceste angajări punctual, pe fiecare localitate aflată în situaţia respectivă, eliminăm posturile vacante şi din momentul acela introducem regula ‘unu la unu'”, a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, analiza vizează sistemul public în general – în administraţia centrală, pentru că administraţia locală are o analiză finalizată.

Dragnea a menţionat că este vorba de o mie de posturi. “Unele s-ar putea să aibă oameni, altele nu”, a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale.

Răspunzând unei întrebări, vicepremierul a susţinut că situaţia comunelor cu restanţe nu este atât de gravă.

“Situaţia cu cele 50 de comune, din câte ştiu eu, era realizată de la începutul anului, înainte de a se aproba împrumuturile din trezorerie pentru localităţi. Deci, situaţia nu este atât de gravă, în schimb, era obligatoriu să ieşim cu acest act normativ (n.r. – ordonanţa privind plata arieratelor locale), pentru că este un act normativ care ajută primarii gospodari şi responsabili – şi, slavă Domnului, sunt marea lor majoritate – şi îi opreşte pe ceilalţi care, din dorinţa poate de a face mai mult decât au plapuma, să înţeleagă că nu se poate, este o rigoare financiară care trebuie respectată. Pe de altă parte, are şi părţi bune, pentru că, dacă e o situaţie la o localitate de criză financiară sau e insolvenţă, furnizorii de utilităţi nu pot opri furnizarea de utilităţi şi asta e bine pentru populaţie”, a arătat Dragnea.

Potrivit acestuia, trebuie plecat de la ideea că nu este declarată insolvenţa la nici o unitate administrativă.

“Deci, nu se întâmplă nimic de mâine sau de poimâine, sunt analize şi situaţia nu este atât de grea, este un act normativ care are ca principal rol de a preveni, de a nu se ajunge la situaţii atât de grele în ceea ce priveşte arieratele. Pentru că, din păcate, anul trecut s-au alocat sume importante atât pentru stingerea de arierate, anul acesta s-au alocat sume tot pentru stingerea de arierate şi, dacă n-am fi avut situaţia asta, aproape două miliarde de lei ar fi mers în investiţii în dezvoltare. Şi asta a fost principala raţiune pentru care am adoptat acest act normativ, pentru ca să nu mai apară situaţii de arierate şi să meargă banii în dezvoltare”, a completat vicepremierul.

Vicepremierul Liviu Dragnea a participat marţi la şedinţa Comitetului de monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007 – 2013.

comments

comments




Leave a Reply

avatar