full screen background image

Festivalul național “Video Art”, la Suceava

Videoart     La sfârșitul acestei săptămâni, între 24-26 mai, la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava se va derula Festivalul Național “Video Art” pentru liceeni, Ediția a V-a, 2013.

Manifestarea, înscrisă în Calendarul activităților educative naționale, derulate de MEN în parteneriat cu instituțiile școlare din țară, a devenit tradiție la Suceava și va aduna un număr de douăsprezece echipe din întreaga țară, reprezentând realizatorii celor mai bune scurtmetraje și spoturi publicitare, nominalizate pentru etapa națională din cadrul acestui festival.

S-au înscris, la ediția din acest an,  45 de proiecte cinematografice din multe colțuri ale țării, între care menționăm: Oradea, Brăila, Cluj, Câmpina, Brașov, Fălticeni, Rădăuți, Iași, Ploiești, Onești, evident, București și, bineînțeles, Suceava.

Cu prilejul etapei naționale, elevii cineaști amatori vor derula așa-numita probă de film, în ziua de 25 mai, constând în realizarea unui scurtmetraj de aprox. 5 minute, pe o temă dată de juriul național. Filmul va fi realizat în contextul unei excursii documentare în județ, pe un traseu circumscris temei sugerate, iar  nota obținută în urma acestei probe  va reprezenta o cotă parte din punctajul general al competiției, care va stabili duminică, ierarhia națională.

De menționat este faptul că în peisajul competițional național, formatul festivalului de la Suceava este unic, în sensul că este singura competiție din țară, în care liceenii sunt invitați la fața locului, pentru a realiza efectiv un scurtmetraj. Rolul acestei probe este, în primul rând, de a certifica paternitatea filmelor trimise la etapa preliminară, în felul acesta eliminându-se orice suspiciune cu privire la realizarea filmului trimis la concurs.  Dintr-o altă perspectivă, etapa națională reprezintă un prilej mult așteptat de mulți liceeni din țară, care abia așteaptă întâlnirea cu alți pasionați ai filmului.

Au fost nominalizate pentru acest an filme și spoturi publicitare cu impact social realizate de liceeni din București, Brașov, Câmpina, Fălticeni, Rădăuți și Suceava.

Un moment foarte așteptat de participanți este training-ul realizat de profesioniștii de la TVR Iași, în preziua etapei finale, prilej cu care participanții din întreaga țară vor fi instruiți în ceea ce privește tehnicile cinematografice, vor face analiză pe baza proiectelor trimise la concurs, încercându-se în acest mod eliminarea neajunsurilor cât și ridicarea ștachetei în ceea ce privește viitoarele proiecte cinematografice.

Tema filmului de concurs este un secret bine păzit de către juriul național, concurenții urmând să o afle în dimineața zilei de filmare. Organizatorii au pregătit mai multe variante de traseu, din care juriul va alege pe cea mai atractivă pentru ediția din acest an. După realizarea shooting-ului, timp de o jumătate de zi, se va trece la editarea filmelor, iar seara, juriul va trece la evaluarea acestora, stabilind în final, câștigătorii din acest an.

În dimineața celei de-a treia zile, pe 26 mai, la orele 10, în Sala AUDITHORIUM a Universității „Ștefan cel Mare ” din Suceava se va derula Gala festivă de decernare a Premiilor Video Art , 2013. În contextul unui spectacol de sunet și lumină realizat de cei mai talentați elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava vor fi înmânate premiile mult așteptate , cei prezenți putând totodată viziona și filmele sau spoturile câștigătoare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar