full screen background image

PSD-UNPR ar câştiga alegerile pentru Parlamentul European

parlamenteuropean     PSD-UNPR ar obţine la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European 40,2% din voturi, iar PNL-PC 21,3%, în timp ce la parlamentare USL conduce în opţiunile românilor cu 59,7%, potrivit unui sondaj INSCOP Research realizat în perioada 20-28 aprilie.

Conform cercetării, în privinţa alegerilor pentru Parlamentul European, pe primul loc se află PSD-UNPR cu 40,2% (faţă de 38,6% luna trecută). Urmează PNL-PC care adună 21,3% (22,7% luna trecută) şi PDL, care ar obţine 15% (faţă de 13,8% luna trecută).

PP-DD atrage sprijinul a 7,7% (faţă de 8,1% luna trecută), Alianţa D.A. 5,2% (la fel ca şi luna trecută), UDMR 4,9% (faţă de 4,8% luna trecută), PRM 3,6% (3,8% luna trecută), iar Noua Republică – 1,1% (0,6% luna trecută). Alt partid au indicat 1,1% dintre intervievaţi.

Procentele enunţate mai sus sunt calculate din totalul celor care au indicat o opţiune clară de vot, a precizat INSCOP. Raportat la total populaţie, 17,6% nu sunt hotărâţi cu cine să voteze la alegerile europarlamentare, 14,5% declară că nu merg la vot, iar 7% nu ştiu sau nu răspund.

Potrivit sondajului, în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, USL îşi conservă avansul în raport cu intenţia de vot la acest scrutin, fiind cotată la 59,7% în intenţiile de vot.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul României, USL ar obţine 59,7% din voturi (faţă de 60,1% luna trecută). Pe locurile următoare se situează Partidul Democrat Liberal cu 15,2% (faţă de 14,1% luna trecută), Partidul Poporului – Dan Diaconescu cu 8,2% (faţă de 9% luna trecută), Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat cu 5,6% (faţă de 5,4% luna trecută), Uniunea Democrată Maghiară din România cu 5% (5,4% luna trecută), Partidul România Mare cu 3,8% (4% luna trecută), Noua Republică – 1,1%. Alt partid – 1,4%.

Conform INSCOP, aceste procente au fost calculate din totalul celor care au indicat o opţiune clară de vot. Raportat la totalul populaţiei, 17% nu sunt hotărâţi cu cine să voteze la alegerile parlamentare, 14,5% declară că nu merg la vot, iar 6% nu ştiu sau nu răspund.

Potrivit sondajului INSCOP transmis joi AGERPRES, majoritatea populaţiei (54,3%) a auzit de Fundaţia Mişcarea Populară, care nu a fost inclusă în clasamentul partidelor în condiţiile în care aceasta a fost prezentată în mod oficial drept o structură a societăţii civile, cu un orizont politic nu foarte clar definit.

În ceea ce priveşte impresia pe care Mişcarea a creat-o printre cei care au auzit de iniţiativă (adică în rândul celor 54,3%), 28,6% declară o impresie pozitivă, 44,6% indică o impresie negativă. De asemenea, 26,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, reprezentând un bazin important de populaţie care fie nu are suficiente informaţii pentru a evalua proiectul, fie pur şi simplu nu doreşte să exprime o opţiune, relevă sondajul INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 20-28 aprilie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

comments

comments




Leave a Reply

avatar