full screen background image

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare

Interculturalitatea pas cu pas     Dezvoltarea interculturală reprezintă oportunitatea de a lucra împreună şi de a pune în valoare diferenţele de natură culturală, etnică, religioasă ca resurse pentru dezvoltarea de iniţiative care să vină în întâmpinarea nevoilor comunităţilor din judeţul Suceava.

21 mai este Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Această zi a fost creată de UNESCO din nevoia de a întări potenţialul cultural ca modalitate de atingere a prosperităţii, dezvoltării durabile şi coabitării paşnice globale.

Campania din 2013 coordonată de UNESCO sub tema “Fă un gest pentru diversitate şi incluziune” încurajează persoanele şi organizaţiile din întreaga lume să ia măsuri concrete pentru favorizarea diversităţii, cu scopul de a sensibiliza asupra importanţei dialogului intercultural şi pentru a construi o comunitate angajată în susţinerea diversităţii cu gesturi în viaţa reală din fiecare zi.

Dezvoltarea interculturală este un pilon esenţial al Asociaţiei INTERCULT Bucovina, principalul promotor al dialogului interetnic in judetul Suceava. Organizaţia este formată din tineri membri ai grupurilor etnice din județ și activează informal în societatea civila din 2011, iar din 2013 ca asociaţie cu statut non-guvernamental.

În contextul zilei de 21 mai, membrii Asociaţiei INTERCULT Bucovina, (fostul Grup de Iniţiativă Interculturală al Tinerilor din Judeţul Suceava – INTERCOOLT) au conturat prima strategie de dezvoltare interculturala a unui judet din România,  din perspectiva tinerilor, proiectul fiind sub patronajul Guvernului României, printr-un parteneriat activ cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Aceasta a fost conturată în cadrul proiectului Diversitatea face Diferenţa, implementat de Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL) şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi cofinanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Strategia de dezvoltare interculturală a judetului Suceava, a fost dezvoltată şi validată prin mai multe evenimente de consultare publică organizate în judeţ: cafenele publice şi biblioteci vii.

Participanţii de la aceste evenimente, suceveni de toate vârstele şi din toate domeniile au identificat obstacole, oportunităţi şi soluţii pentru proiectele elaborate de tineri pe cele patru domenii de intervenţie ale strategiei: comunicare interculturală şi voluntariat, educaţie, participare publică şi antreprenoriat.

comments

comments




Leave a Reply

avatar