full screen background image

Primăria Suceava nu-i poate despăgubi pe foştii proprietari de terenuri

teren     Primăria Suceava nu are cu ce să îi despăgubească pe foştii proprietari de terenuri sau pe moştenitorii acestora.

Noua legislaţie impune administraţiilor locale să finalizeze retrocedarea proprietăţilor. Concomitent, primăriilor vor iniţia un proces de inventariere a terenurilor.

Municipalitatea suceveană nu mai deţine terenuri, deşi trebuie să retrocedeze 600 de hectare către foştii proprietari de terenuri din zona industrială.

Primarul Ion Lungu subliniază că toţi proprietarii doresc despăgubiri în natură. Edilul şef a anunţat că va solicita Prefecturii un transfer de terenuri în zona Staţiunii de Cercetări Agricole şi Administraţiei Domeniului Statului.

Lungu: “Din păcate, Primăria nu are terenuri. Am avut o discuţie pe această temă şi cu prefectul Sinescu, în măsura în care este posibil, să ni se transfere nişte terenuri de la Staţiunea Agricolă sau de la Agenţia Domeniilor Statului. Primăria Suceava are de acordat cca 600 de hectare de teren foştilor proprietari. Sigur, legea permite acum o reevaluarea a dosarelor, inclusiv a celor trimise la Fondul Proprietatea. Majoritatea foştilor proprietari sau moştenitorii acestora doresc să primească despăgubiri în natură, terenuri pe vechile amplasamente, dacă nu se poate, sau în compensare în altă parte. Sperăm să obţinem nişte terenuri, pentru că, altfel, nu avem nicio şansă să-i despăgubim în natură pe foştii proprietari, mai ales pe cei care au avut terenuri în fosta zonă industrială, majoritatea din  Burdujeni-sat.”

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a declarat pentru VIVA FM că încă nu au fost oferite normele metodologice pentru inventarierea terenurilor.

Sinescu: “Este prematur să discutăm despre transferuri de terenuri, pentru că legile Fondului Funciar au fost modificate prin Legea 165. Noi, în etapa următoare, avem de constituit comisii la nivelul tuturor celor 114 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului, comisii care vor inventaria terenul disponibil de la nivelul fiecărei localităţi. În continuare, vom vedea ce se poate pune în posesie şi, pentru ce rămâne, să acordăm despăgubiri sau alte variante pentru a asigura drepturile persoanelor care sunt înreptăţite să primească aceste terenuri. În acest moment aşteptăm normele metodologice, care vor fi publicate în termen de 15 zile şi, după ce vom avea întreg cadrul legislativ, vom şti exact ce avem de făcut în continuare.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar