full screen background image

Liderii europeni discută despre desfiinţarea paradisurilor fiscale

parlamenteuropean     Summit în premieră la Bruxelles: liderii europeni se întâlnesc special pentru a discuta despre desfiinţarea paradisurilor fiscale şi despre lupta împotriva evaziunii şi fraudelor, prin care se pierd anual o mie de miliarde de euro.  Un alt subiect pe agendă este politica energetică a Uniunii Europene.

Parlamentul European şi Comisia Europeană cer ţărilor membre să fie mai ambiţioase în lupta împotriva evaziunii fiscale. Instrumentele există, Comisia a făcut o serie de propuneri, dar au rămas blocate la nivel de discuţie. Multe voci spun că lipseşte voinţa politică.

Pierderile cauzate de fraude şi evaziune sunt estimate la circa o mie de miliarde de euro pe an. Dacă facem un calcul, înseamnă aproape dublul deficitului bugetar din 2012 al tuturor statelor membre.

Mai simplu spus – conform calculelor, care sunt doar estimari, nimeni nu ştie cu adevărat dimensiunea financiară a evaziunii – cetăţeanul european pierde anual 2000 de euro.

Printre măsurile principale ce ar trebui luate se vorbeşte despre întocmirea unei liste negre, a unei hărţi cu paradisurile fiscale, apoi e nevoie de măsuri comune, la nivel european, pentru că în lupta cu evaziunea ceea ce face fiecare stat membru, pe cont propriu, nu e suficient.

Este vital ca acum, în condiţiile economice dificile în care ne aflăm, să luăm măsuri împotriva evaziunii şi fraudei. Trebuie să ne protejam veniturile, dacă dorim ca toţi cetăţenii să aibă încredere în sistemul nostru de taxe.

Summit-ul începe la prânz şi va dura, teoretic, până după amiaza, dar e posibil să se prelungească, ţinând cont că există două voci – Luxemburg şi Austria – care nu vor să renunţe la ridicarea secretului bancar – demers vital pentru combaterea evaziunii fiscale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar