full screen background image

Şeful diplomaţiei române, la Bruxelles

titus corlatean 2     Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, participă marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene, având ca principale subiecte cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020 şi pregătirea Consiliului European din 22 mai.

Potrivit MAE, miniştrii vor avea un schimb de opinii asupra principalelor aspecte aflate în negociere cu Parlamentul European privind bugetul UE, respectiv transparenţă, flexibilitate, reforma sistemului de resurse proprii, unitate bugetară, în vederea degajării cât mai rapide a unui acord interinstituţional.

În pregătirea discuţiilor şefilor de stat sau guvern din 22 mai, miniştrii Afacerilor Externe sau Afacerilor Europene din statele membre UE vor discuta proiectul de concluzii ale Consiliului European.

Discuţiile miniştrilor vor viza, în principal, energia şi impozitarea, în contextul eforturilor UE de a promova creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea.

Legat de problematica energetică, proiectul de concluzii se axează pe următoarele patru dimensiuni: finalizarea pieţei interne a energiei şi interconectările energetice; facilitarea investiţiilor; diversificarea surselor; preţurile la energie din perspectiva impactului acestora asupra competitivităţii UE.

Referitor la politica fiscală, accentul va fi pus asupra eficienţei colectării taxelor şi a celor mai adecvate modalităţi de abordare a evaziunii şi fraudei fiscale, cu scopul de a consolida orientarea fiscală a statelor membre şi de a aprofunda piaţa internă.

Totodată, miniştrii vor lua notă de proiectul agendei adnotate a Consiliului European din 27-28 iunie şi de raportul Preşedinţiei irlandeze privind implementarea Concluziilor CE.

comments

comments




Leave a Reply

avatar