full screen background image

Ultimele zile pentru declararea veniturilor agricole

DGFPS     „Impozitul pe venitul agricol nu va speria pe agricultorii români”, crede Vasile Schipor, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava. „Nu sunt de speriat aceste impozite, ţinând cont că agricultura din România primeşte, în fiecare an, subvenţii de la stat”, arată responsabilul judeţean sucevean.  Schipor face aceste precizări, întrucât, până la data de 27 mai 2013, inclusiv, şi pentru anul în curs, persoanele care desfăşoară o activitate agricolă, pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, trebuie să depună, la organul fiscal de domiciliu o declaraţie specifică, respectiv „formularul 221”. Iniţial, data limită a fost stabilită pentru 25 mai 2013, însă aceasta este o zi de sâmbătă, respectiv una nelucrătoare, motiv pentru care declaraţii de impunere pot fi depuse şi luni.

Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor publice Suceava veniturile agricole care fac obiectul impunerii sunt cele realizate din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi alte asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Veniturile din activităţile agricole sunt impozitate prin aplicarea cotei de impozitare de 16% asupra normei de venit stabilite pe unitatea de suprafaţă(ha), cap de animal  sau pe familie de albine. DGFP Suceava informează că, în cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei. Pe baza declaraţiei depuse, organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere. Plata impozitului anual, stabilit conform deciziei anuale, se efectuează către bugetul de stat în doua rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie, inclusiv; 50% din impozit până la data de 15 decembrie, inclusiv. În cazul veniturilor obţinute din activităţi agricole, pentru care venitul net anual se determină în sistem real, în perioada 1 ianuarie-1 februarie 2013, nu se mai stabilesc plăţi anticipate, iar venitul net anual se declară până pe 25 mai 2014.

În cazul veniturilor realizate din silvicultură şi piscicultură, plăţile anticipate se fac în 4 rate egale, până în ziua de 25, inclusiv, a ultimei luni din trimestru. Plata impozitului anual se face în termen de 60 zile de la data comunicării deciziei de impunere.

comments

comments




Leave a Reply

avatar