full screen background image

Autorităţile vor repatrierea osemintelor lui Cioran

CIORAN     În cadrul lucrărilor celei de-a XVIII-a ediţii a Colocviului Internaţional Emil Cioran, desfăşurate sâmbătă, 18 mai, la Răşinari, s-a lansat ideea de a fi aduse în ţară osemintele marelui filozof, înmormântat la Paris.

În timp ce autorităţile susţin repatrierea osemintelor, cumnata lui Emil Cioran s-a declarat împotrivă.

Cumnata lui Emil Cioran, Eleonora Cioran, singura rudă în viaţă şi care a fost prezentă la lucrările colocviului, a declarat că nu crede că Emil Cioran şi-a dorit să fie înmormântat la Răşinari şi ar trebui să rămână la Paris, alături de iubita lui, scrie ronduldesibiu.ro.

“După mine e foarte complicat şi acolo şi-a dorit el să fie cu Simon (Simon Boué n.r.), cu soţia lui, de fapt cu iubita lui, sunt amândoi înmormântaţi acolo. Şi mormântul l-a aranjat Emil. Acolo este cu Brâncuşi. Nu cred că ar fi necesar, deşi părinţii, fraţii sunt aici, dar el a stat acolo şi aşa şi-a dorit”, a declarat Eleonora Cioran.

Nici preotul din sat, preotul Nicolae Streza, nu agreează ideea. “Cioran trebuie să rămână acolo, în Paris. Nu sunt de acord, cum nu sunt de acord cu aducerea osemintelor lui Brâncuşi”, a declarat preotul din Răşinari.

Pe de altă parte însă, sunt voci care cer ca osemintele lui Cioran să fie îngropate în satul natal pe care l-a iubit aşa de mult. Emil Pârpăriţă, inginer pensionat care în prezent locuieşte în Bucureşti, a ridicat această problemă chiar în cadrul lucrărilor colocviului, iar primarul din Răşinari, Bogdan Bucur, i-a răspuns că îl susţine. “Cred că putem începe şi noi demersurile aşa cum s-a început şi în cazul lui Brâncuşi. Într-adevăr mormântul familiei Cioran este în cimitirul din Răşinari şi dacă el va fi adus aici va fi o reîntregire a familiei”, a declarat Bucur.

comments

comments




Leave a Reply

avatar