full screen background image

Prevenţia, principala preocupare a Ministerului Sănătății

Eugen Nicolăescu     Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că prevenţia trebuie să fie preocuparea principală a MS şi a Guvernului, iar informarea populaţiei trebuie să reprezinte un obiectiv obligatoriu.

Într-o declaraţie de presă susţinută cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, ministrul Sănătăţii a sfătuit populaţia să conştientizeze şi să se preocupe de propria sănătate, să meargă la medic pentru a depista riscurile şi a evalua complicaţiile.

Potrivit acestuia, din Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a reieşit că 32% dintre cetăţeni suferă de hipertensiune. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii se recomandă prevenţia prin depistarea din timp şi luarea de măsuri.

Eugen Nicolăescu a arătat că Ministerul Sănătăţii are ca principală preocupare prevenţia care va fi cuprinsă în buget începând cu 2014. El a accentuat că efectele prevenţiei nu se văd imediat, ci pe termen mediul şi lung, de aceea trebuie adoptate programe care trebuie urmărite.

El s-a referit şi la cooperarea în acest sens cu asociaţiile de pacienţi şi societăţile ştiinţifice în scopul elaborării programelor de prevenţie.

Prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, a anunţat că pe 17 mai, când a fost marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii, la acţiunea organizată de societate la Spitalul Colţea s-au testat 618 persoane cu vârste între 19 – 70 de ani. Dintre acestea 35-40% aveau tensiune.

Prof. dr. Maria Dorobanţu a făcut apel către populaţie să-şi controleze tensiunea, iar în cazul în care sunt probleme să-şi urmeze tratamentul, care este individualizat.

Ea a subliniat că dacă după tratament o persoană se simte bine şi ajunge la valori normale pentru tensiune nu trebuie să renunţe la tratament, ci trebuie să-l continue pentru că hipertensiunea poate reveni cu valori chiar mai mari.

Preşedintele Societăţii Române pentru Hipertensiune a precizat că patru din 10 români au hipertensiune, dar că după derularea programelor societăţii în intervalul 2005-2012 procentul persoanelor care au conştientizat importanţa cunoaşterii valorii tensiunii a crescut de la 44% la aproximativ 70%.

”S-au constatat şi evoluţii pozitive şi în ceea ce priveşte procentul celor care îşi urmează tratamentul, ceea ce este un lucru bun”, a reliefat prof. dr. Dorobanţu.

Ea a spus că se are în vedere organizarea unei caravane care să meargă în mediul rural pentru a face prevenţie şi a depista valorile de tensiune în cazul populaţiei din aceste zone care au acces mai puţin la servicii specializate.

Medicul s-a referit şi la importanţa prevenţiei primare şi a celei secundare şi a adus în discuţie necesitatea colaborării interdisciplinare între medicii de familei, diabetologi, neurologi. Valorile normale ale tensiunii sunt 140/90, adică 14 cu 9, a precizat prof. dr. Dorobanţu.

Potrivit acesteia, infarctul de miocard, care înainte era extrem de rar la grupa de vârstă 30-35 de ani, a revenit frecvent acum şi asta din cauza factorilor de risc precum fumatul care a început să fie practicat de elevi de la 14 -15 ani, dar şi consumul de droguri, etnobotanice.

”Desigur că există la unele persoane şi o predispoziţie genetică”, a arătat medicul.

comments

comments




Leave a Reply

avatar