full screen background image

Copos, aşteptat cu colivă la Înaltea Curte

copos     Aproximativ patruzeci de persoane protestează în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti împotriva lui George Copos. Patronul Rapidului urmează să se prezinte vineri la ICCJ, fiind audiat în dosarul transferurilor de jucători.

Procesul va începe la ora 13, iar George Copos este obligat să se prezinte în faţa instanţei, transmite România TV.

Cei câţiva rapidişti strânşi în faţa sediului ICCJ sunt costumaţi în haine cu dungi şi strigă slogane împotriva patronului Rapidului.

“Rapidiştii au fost adormiţi, iar acum s-au trezit. Semnalele trase vor avea un deznodământ fericit pentru noi. Am ales să fim alături de domnul Copos pe drumul spre intrare”, a precizat unul dintre membrii galeriei rapidiste.

Transferurile spectaculoase din fotbalul romanesc au constituit un subiect controversat în lumea balonului rotund. Astfel, neregulile din cazul transferurilor fotbaliştilor români la echipe din străinătate au ieşit la iveală şi au dus la începerea cercetarilor împotriva unor cunoscuţi oameni din fotbal, patroni de echipe, preşedinti de cluburi şi impresari.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
Anchetatorii au cercetat 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Acuzaţiile se refera la evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani. Conform probelor din dosar, cei implicaţi au externalizat sumele cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat. Cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturi ale unor firme off-shore din Insulele Virgine şi Olanda. Ulterior, unii dintre învinuiţi şi-au însuşit sumele externalizate. Banii trebuiau să ajungă la cluburile de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi după transferurile în străinătate a celor 12 fotbalişti.
În 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu să primească pedepse cu închisoarea în Dosarul Transferurilor.
Ioan Becali a primit 8 ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Borcea câte şapte ani cu executare, Copos cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica patru ani de închisoare cu executare, Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu, câte trei ani de închisoare cu suspendare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar