Noua centrală de cogenerare din Suceava, care ar urma să fie dată în folosinţă la începutul lunii noiembrie, crează incertitudini în rândul oficilităţilor locale şi a specialiştilor.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că sucevenii vor plăti iarna viitoare aproximativ 250 de lei gigacaloria, tarif inferior celor practicate în alte oraşe.
Iarna trecută, gigacaloria a costat 185 de lei, în condiţiile în care Primăria a subvenţionat jumătate din costuri.
Lungu recunoaşte că problema poate fi privită din 2 unghiuri – gigacaloria de la Adrem Invest va fi mai ieftină decât cea produsă de Termica, dar abonaţii vor plăti mai mult din cauza sistării subvenţiilor: “Astăzi, la Termica gigacaloria costă în jur de 600 de lei, pe gaz metan. Se va face o gigacalorie la jumătate de preţ, iar Primăria nu va mai plăti niciun leu la Seviciul de Termoficare pentru încălzirea populaţiei. Nicio primărie nu mai poate suporta cheltuielile cu subvenţiile la termoficare, mai ales că, din 2012, Guvernul nu mai dă niciun leu pentru subvenţii. Cred că gigacaloria va ajunge cam la 40% din costurile actuale”.
Mult mai prevăzător, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, îşi ia o marjă de siguranţă, astfel încât unitatea pe care o conduce să poată asigura căldura la începutul iernii viitoare pe bază de gaz metan.
El spune că, pentru ca acest lucru să fie posibil, sucevenii trebuie să achite o parte a restanţelor care acum depăşesc 20 de milioane de lei: “Suntem încă foarte mult în urmă cu plăţile, populaţia încă plăteşte facturile pentru anul trecut. Va fi foarte greu, ca să nu spun imposibil (ca să nu ne descurajăm), ca spre toamnă, după 1 octombrie, când probabil va fi nevoie de furnizare de încălzire, până la acel 9 noiembrie pe care-l aşteptăm cu otimism, măcar o lună trebuie să fim pregătiţi, din punct de vedere tehnic, dar şi financiar, să putem da încălzire pe gaz metan.”
Leave a Reply