full screen background image

Penalităţi pentru întârzierea cererilor de sprijin pe suprafaţă

Eugen Mogos apia     Eugen Mogoş, directorul  executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava atrage atenţia că  fermierii care depun cu întârziere cererile de sprijin pe suprafaţă vor fi penalizaţi.

APIA a lansat la campania pe acest an la data de 1 martie, iar pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, agricultorii au trebuit se prezinte, la cele 9 centre  teritoriale, până pe 15 mai 2013. Cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, solicitările pot fi înaintate şi începând cu 16 mai, însă cererile depuse mai târziu de 10 iunie nu mai sunt admise la calcul.

Potrivit şefului APIA Suceava, Eugen Mogoş, pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va reveni celui care lucrează terenul. Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar şi formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este obligatoriu a fi de cel puţin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, precum şi cerinţele legale în materie de gestionare, pe toată suprafaţa fermei. În 2012, au depus cereri 58.393 de agricultori suceveni, pentru o suprafaţă de 217.380 de hectare de teren agricol.

comments

comments




Leave a Reply

avatar