full screen background image

Inhibitori de miros, la Staţia de epurare a Sucevei

statie de epurare     Două măsuri ar putea fi luate pentru eliminarea mirosului urât emanat de la Staţia de tratare-epurare a apelor uzate menajare a municipiului Suceava, anunţă primarul Ion Lungu.

Prima dintre acestea este una imediată şi are în vederea împrăştierea de inhibitori de miros, precum şi acoperirea cu prelate a depozitului de nămol din Lunca Sucevei, aflat la sud de zona comercială Burdujeni.

Cea de a doua, este o soluţie tehnică, care implică fonduri suplimentare pentru gestionarea corespunzătore a nămolului rezultat după procesul de tratare-epurare a apei menajere adunată din reţeaua de canalizare a oraşului.

„Sunt luate în calcul două tipuri de soluţii. Este vorba despre una pe termen scurt, de folosire a unor cantităţi mari de var şi de alţi inhibitori, care să mai ţină sub control mirosul în cauză. De asemenea, vom căuta să acoperim, cu prelate, cât mai bine acele depozite de nămol. Pe termen mediu, este căutată o soluţie definitivă şi sunt convins că o vom identifica, astfel încât să rezolvăm această problemă care provoacă foarte mult disconfort sucevenilor”, precizează primul gospodar al oraşului. Lungu recunoaşte că, la instalaţiile modernizate în cadrul Programului ISPA, probele tehnologice nu au fost făcute, recepţia finală fiind prevăzută pentru 31 august, anul acesta. Ediul şef a arătat că, în cazul în care neconformităţile nu vor fi remediate societatea de utilităţi comunale ACET ar putea trece la executarea garanţiei depuse de constructor. „Sunt optimist şi cred că vom găsi soluţiile, atât cea financiară, cât şi cea tehnică, menite a rezolva definitiv neregulile de acolo”, a încheiat primarul Sucevei, Ion Lungu.  Vinovată de neregulile în cauză s-ar face firma spaniolă Ditras care în prezent se află în procedură de insolvenţă şi care a mai avut lucrări similare în Paşcani şi Tîrgu Mureş.

În cadrul Programului ISPA, Ditras a lucrat la modernizarea staţiei de tratare-epurare, intervenţiile pe latura de extindere şi de modernizare a reţelelor de apă au fost câştigate de TMUCB Bucureşti, iar cele de pe componenta de canalizare, de către compania austriacă Pfeiffer. Valoarea totală a investiţiilor s-a ridicat la 52,68 milioane euro, din care 33,442 milioane euro reprezentă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro – participare a Guvernului României şi 6,68 milioane euro – împrumut al Primăriei de la banca germană KFV.

comments

comments




Leave a Reply

avatar