full screen background image

Germania vrea să atragă angajaţi calificaţi

muncitori     Pentru ministrul german al economiei, Philipp Rösler (care este şi liderul formaţiunii liberale FDP, în coaliţie cu creştin-democraţii la guvernare), cerinţa crescândă de angajaţi calificaţi se constituie într-o adevărată provocare pentru Germania, unde este nevoie de implementarea unei “culturi a porţilor deschise” pentru străini, după cum a declarat el pentru cotidianul economic Handelsblatt.

Cu puţină vreme înainte de al doilea summit demografic care va avea loc în Germania, Philipp Rösler s-a pronunţat clar în favoarea unei imigraţii sporite, care ar putea fi promovată cu “oferta dublei cetăţenii, pe care ar trebui să o uşurăm”. Mai mult, el susţine un model de imigraţie asemănător cu cel canadian, în care imigranţilor din state terţe (din afara UE) să li se ofere posibilitatea unei formări profesionale complete.

Premisele pentru articularea acestei culturi a primirii imigranţilor calificaţi, în special în profesiile de care este nevoie în Germania, pot fi susţinute cu uşurarea obţinerii cetăţeniei germane, a mai indicat ministrul. “Pentru aceasta, trebuie să luăm însă mai multe măsuri pentru o imigraţie dirijată în funcţie de cerere. Economia noastră are nevoie de angajaţi calificaţi, pentru a rămâne competitivă şi capabilă de inovaţie. În primul rând, trebuie să ne exploatăm potenţialul intern şi pentru asta trebuie să aducem pe piaţa forţei de muncă mai multe femei calificate şi mai mulţi seniori cu experienţă”, a precizat ministrul german al economiei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar