full screen background image

Isărescu vrea un nou acord cu FMI

Mugur Isărescu     Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a arătat, miercuri, că susţine încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, în principal pentru credibilitatea pe care o oferă un astfel de document, scrie Agerpres.

 

“Fac parte din categoria acelora care, din considerente în principal de credibilitate, votez pentru încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în contextul în care am văzut cât de volatilă şi fragilă poate să fie situaţia în Europa. Explozia asta din Cipru, cred eu, ne-a mai luminat în sens de maturizare. Ne-am dat seama că suntem supuşi, ca ţară cu balanţa de plăţi total deschisă, la intrări/ieşiri de capital, suntem expuşi la diverse riscuri”, a spus Isărescu în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Pe de altă parte, şeful Băncii Centrale a arătat că nu există niciun semnal de întrerupere a actualului acord cu FMI.

“Am fost la Washington la sesiunea de primăvară, chiar că nu avem niciun semnal. Pe partea monetară, pe partea fiscală lucrurile merg în direcţia bună, chiar ceva mai bine decât am prevăzut anterior’, a explicat Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte performanţa fiscală, acesta a afirmat că România are toate şansele să iasă din zona de deficit excesiv.

‘Aici chiar nu văd de ce am putea să ne îngrijorăm. Ca veteran ştiu câte Guverne, câţi miniştri s-au sacrificat pe problema reformelor structurale din România. Asta este o treabă grea. Acolo ai o multitudine de factori, numai cine nu a fost într-o vâltoare de restructurare la o întreprindere să stea pe deoparte cu sindicatele, cu managerii… numai o asemenea persoană, fără experienţă, poate să califice uşor un eşec în domeniu. Aici sunt riscuri. Fondul a manifestat mai mult decât înţelegere. Ce nu poate să accepte este ca dintr-un anumit moment în care tot eşuezi, nu îţi iese o chestiune, să nu tai coada pisicii, ca să spunem aşa. De la un punct trebuie să iei o decizie. Întârzierile, arieratele, pierderile se contabilizează undeva şi sunt plătite de către cineva. Eu nu am motive de îngrijorare aici. Nu am motive nici legate de un eventual nou acord”, a explicat guvernatorul BNR.

comments

comments




Leave a Reply

avatar