full screen background image

Festivalului Filmului European începe joi la Bucureşti

Festivalului Filmului European     Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Filmului European aduce la Bucureşti, în perioada 9-11 mai, o selecţie remarcabilă şi variată de filme europene recente.

Evenimentul, care marchează Ziua Europei, prilejuieşte întâlnirea cu nume importante ale cinematografiei europene şi aduce la Sala Eforie a Cinematecii Române şi la Cinema Studio filme din zece ţări, dar şi o selecţie de proiecte cinematografice realizate de studenţii Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

În deschiderea Festivalului, joi, de la ora 19,00, la Cinema Studio va fi proiectată comedia irlandeză “Poliţistul”, regizată de John Michael McDonagh.

Pelicula, prezentată cu sprijinul Ambasadei Irlandei la Bucureşti, a câştigat premiul pentru “Cel mai bun film de debut” la Festivalul de Film de la Berlin în 2011 şi a fost nominalizată la Globurile de Aur, la categoria “Cel mai bun actor” (Brendan Gleesnon), în 2012.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian, directorul general al Arhivei Naţionale de Filme, Anca Mitran, şi vicepreşedintele ICR, Vladimir Simon.

Programul Festivalului include sâmbătă, 11 mai, şi proiecţia filmului “In the Fog”, regizat de Sergei Loznitsa. Cu această ocazie cunoscutul regizor va fi prezent la Cinema Studio de la ora 19,30.

Sergei Loznitsa a mai fost prezent în România, tot în calitate de invitat, în 2010, la prima ediţie a “Les Films de Cannes a Bucarest”, cu debutul său “My Joy”.

Tot sâmbătă, de la ora 16,00, la Cinema Studio va putea fi vizionat documentarul românesc “8 martie” al regizorului Alexandru Belc, care va participa la o sesiune de Q&A după proiecţie.

În festival vor mai putea fi văzute filmele “Riduri”, regia Ignacio Ferreras, “Kotlovina”, regia Tomislav Radic, “Ghid practic al Belgradului cu cântece şi plânsete”, regia Bojan Vuletic şi filme ale studenţilor Universităţii Naţionale de Arte, la Cinema Studio sau “Tigrul de sticlă 3”, regia Peter Rudolf, “Câştig uşor”, regia Daniel Espinosa, “Vremurile Stellei”, regia Thaddeus O’Sullivan, “Dansând pe cioburi”, regia Marek Tapak, “Ticăloşii nu au linişte”, regia Enrique Urbizu, “Cei 3 Simo”, regia Teemu Nikki, “80 de milioane”, regia Waldemar Krzystek şi trei scurtmetraje irlandeze – “Jonny Boy”, regia Laura Way, “Ţărmul”, regia Terry George şi “Mobilă tradiţională irlandeză”, regia Terry Donoghue.

Accesul publicului la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

comments

comments




Leave a Reply

avatar