full screen background image

Cum alegem carnea de miel

miei 3     Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România vă învaţă cum să alegeţi carnea de miel pentru masa de Paşte.

Cum se recunoaşte carnea de miel proaspătă?

Aprecierea prospeţimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul şi pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele: aspectul: la carnea proaspătă suprafaţa este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă; culoarea: la suprafaţă este roz, iar în secţiune culoarea este roşie, caracteristica speciei şi regiunii anatomice; consistenţă: fermă şi elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
mirosul: plăcut, caracteristic speciei; grăsimea: albă şi compactă; măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secţiune umple complet canalul medular; tendoane şi articulaţii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede; bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede şi aromat, cu un strat de grăsime la suprafaţă.

Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze miei verificaţi de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg.

Mieii sub aceasta greutate au un conţinut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operaţia de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum). Preţul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în oraşele mici, la 28 de lei în marile oraşe (Bucureşti, Constanta, Timişoara etc.).

comments

comments




Leave a Reply

avatar