full screen background image

Pompierii au de lucru cu incendierile intenţionate ale terenurilor agricole

incendii miristi     Pompierii suceveni atrag atenţia în legătură cu pagubele provocate de arderile intenţionate ale miriştilor.

În această lună s-au petrecut peste 20 de asemenea intervenţii pentru a stinge flăcările care ar fi putut afecta gospodării sau păduri.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, colonelul Ioan Burlui, declară că în toate zonele judeţului s-au petrecut asemenea incidente: “Caracteristicile vegetaţiei uscate ierboase permit o iniţiere foarte uşoară a incendiilor, care, coroborate cu caracteristicile de relief, cu viteza vântului, duc la o propagare foarte rapidă a acestora.”

Burlui îţi spune şi cum pot fi prevenite incendiile la arderea vegetaşiei uscate şi pe timpul acţiunilor de igienizare:

Statisticile referitoare la incendii din ultimii ani arată că în judeţul Suceava, din a doua jumătate a lunii martie când începe să se încălzească, se produce un număr ridicat de incendii la gospodăriile populaţiei, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia de primăvară prin distrugerea resturilor menajere, furajere din grădini şi curţi. In aceeaşi perioadă se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetaţia uscată.

Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt ori amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, arderile producând pagube mari şi din nefericire uneori şi pierderi de vieţi omeneşti.

Pentru evitarea producerii acestor incidente în perioada imediat următoare, facem apel la respectarea următoarelor măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

–   să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

–   să nu utilizati focul deschis la distante mai mici de 10 m fată de constructii, materiale

sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

–   arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi, s.a.);

–   să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

–   arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;

–   să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;

–   educaţi şi supravegheaţi copii în vederea interzicerii jocului cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.

Menţionăm că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autoritatile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze, sa determine populaţia să se comporte si să acţioneze în spirit civic.

Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anunţate la numărul de telefon 1 12, număr unic pentru situaţii de urgenţă, apelul fiind gratuit în toate reţelele de telefonie fixa si mobila.

Reamintim faptul că, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

–   arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, tară obţinerea permisului de lucru cu foc şi fară luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

–   amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar