full screen background image

4 milioane de miei pentru sărbătorile pascale în 2013

miei 3     Ciobanii vin şi în acest an, în perioada Sărbătorilor Pascale, cu o ofertă bogată de miei, în jur de 4 milioane de capete, la preţuri comparabile cu cele de anul trecut, respectiv 13 lei pe kilogram în viu şi între 20 şi 25 de lei în carcasă, consumatorii români încercând să facă eforturi pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor pascale, chiar dacă puterea de cumpărare a fost afectată semnificativ din cauza crizei financiare.

“Aproape jumătate din efectivul de 9,5 milioane de oi reprezintă oferta ciobanilor pentru piaţa internă, dar şi externă din această perioadă, respectiv 4 milioane de miei, preţurile însă se vor face în piaţă, dar nu vor sări de 13 lei pe kilogram în viu şi între 20 şi 25 de lei în carcasă. Deşi am avut ceva exporturi în primele trei luni din acest an, am pierdut o piaţă importantă, cea a Turciei, pentru că ne-au fost interzise exporturile, dar şi tranzitul prin această ţară şi nu ne-am putut îndrepta spre alte ţări. Avem promisiunea autorităţilor că se vor relua exporturile pe piaţa Turciei, în urma discuţiilor care vor avea loc la finele acestei luni”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România – Romovis, Ion Câmpeanu.

Ciobanii afirmă că în ultimul an au înregistrat cheltuieli “mai mari ca niciodată” seceta afectând întregul sector agricol.

“Anul trecut am avut cheltuieli mai mari ca niciodată, iar din cauza secetei nu am putut cumpără nimic sub un leu pe kilogram pentru hrana animalelor. În aceste condiţii preţurile de vânzare nu pot fi mai mari pentru că nu a crescut puterea de cumpărare pe piaţa internă, iar pe cea externă au coborât şi cu 20% faţă de 2011, înainte de blocarea exporturilor către Turcia”, a explicat Câmpeanu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar