full screen background image

Creditul de investiţii pentru Adrem Invest este condiţionat de proprietatea asupra terenului pe care urmează să se construiască centrala de cogenerare

ionlunguPrimarul Ion Lungu a declarat în această dimineaţă că reprezentanţii firmei Adrem Invest au prezentat o copie a contractului de finanţare încheiat pe 21 martie 2013 între societate şi Raiffaisen Bank din  Austria.

În acest contract  se stipulează că finanţarea în valoare de aproape 63 de milioane de euro nu va intra în vigoare dacă firma nu va fi proprietara terenului pe care se fac lucrările. Suprafaţa pe care au început lucrările la noua centrală estimată la 5 ha este concesionată de Primărie societăţii Bio-Energy Suceava pentru o perioada de 30 de ani.

Primarul Ion Lungu a spus că va înainta Consiliului Local, săptămâna viitoare într-o şedinţă extraordinară propunerea de vânzare a terenului de lângă Termica.

Banca impune această condiţie, care este corectă până la urmă, ca Bio-Energy să fie proprietară pe acel teren. Aşa cum se ştie acolo este încheiat un contract de concesiune pe 30 de ani. Ca atare voi intra în Consiliul Local şi voi convoca şedinţa extraordinară pentru joi 18 aprilie, în care voi propune această vânzare către Bio-Energy, a acelei suprafeţe de teren de 5 hectare. Eu zic că Primăria nu are nimic de pierdut aici pentru că din estimări, valoarea vânzării este mai mare decât valoarea concesiunii, care se plăteşte în următorii 30 de ani.Nu se întâmplă nimic cu destinaţia terenului. Toate condiţionările din contractul de concesiune, vor fi preluate de contractul de vânzare. În concluzie, acel teren va avea în continuare aceaşi destinaţie, chiar dacă se vinde, pentru construire de centrală termică pe ea“, a explicat Ion Lungu.

Un alt avantaj al vânzării terenului ar fi banii pe care i-ar obţine municipalitatea suceveană . Primăria urma să încaseze în urma concesioanării terenului apriximativ 300 de mii de euro în decurs de mai mulţi ani de zile, dar dacă el va fi vândut suma va fi mai mare. Lungu a spus că banii proveniţi din vânzare vor merge către Termica pentru plata gazului metan.

Noua centrală de cogenerare va fi gata cel mai probabil undeva spre sfârşitul anului, în octombrie sau noiembrie 2013.

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar