full screen background image

Ilişoi, DSVSA: Laptele produs în judeţul Suceava nu este contaminat cu aflatoxină

lapteDirecţia Sanitar Veterinară a primit rezultatele din partea laboratorului specializat din Iaşi.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Octavian Ilişoi, spune că vineri şi sâmbătă au fost trimis probe la Iaşi, la laboratorul care lucrează aceste probe pe zona Moldovei.

“Pînă la această oră nu s-au descoperit probleme cu aflatoxina, la tot laptele din Suceava. Dar ştim foarte bine că Suceava este un mare producător de lapte de vacă. Deci, până la ora actuală suntem bucuroşi şi bine referitor la laptele de bovină”, a declarat Octavian Ilişoi pentru VIVA FM.

Săptămîna trecută au fost verificaţi producătorii, procesatorii şi chiar colectorii. Verificările au fost ordonate la nivel naţional, după depistarea cazurilor de infestare a laptelui provenit din Ungaria.

Aflatoxina este determinată de apariţia şi răspîndirea unei ciuperci care apare în furaje, din cauza procesării necorespunzătoare.

Octavian Ilişoi a dorit să îndepărteze temerile populaţiei. El ne-a declarat că efectul toxic al acestei toxine vine după un consum foarte mare de lactate, după o perioadă îndelungată.

“Aflatoxina poate avea un efect toxic pentru organism, dar cînd se consumă în cantităţi foarte, foarte mari de lapte, adică 2-3 litri de lapte pe zi o perioadă de aproape un an de zile, aşa spun specialiştii. Riscuri nu sunt foarte mari, putem spune că Ungaria la ora actuală are cam jumătate din producţia de lapte infestată cu aflatoxină, dar ei nu se îngrijorează”, a mai menţionat şeful DSVSA.

comments

comments




Leave a Reply

avatar