full screen background image

DNA cere interdicţie de a părăsi ţara pentru cei implicaţi în Dosarul Transferurilor

becali, coposÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început luni judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor şi Ioan Becali, faţă de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor. Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat interdicţie de a părăsi ţara pentru toţi cei opt oameni de fotbal.

Procurorul DNA a depus, luni, la instanţa supremă o cerere prin care solicită judecătorilor să ia faţă de toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în dosarul transferurilor de jucători măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

DNA a motivat cererea prin faptul că oamenii de afaceri acuzaţi au început să înstrăineze bunurile pe care le deţin sau să facă cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal.

DNA a reclamat instanţei supreme o întâlnire conspirativă carea avut loc acasă la George Copos, unde s-a întâlnit Gigi Becali cu acţionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali şi cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar penal.

“Nu cunosc despre existenţa unei astfel de întâlniri. Este inadmisibilă o asemenea cerere… nu se poate solicita o asemenea hotărâre de către o instanţă de recurs. Doar la prima instanţă sau la instanţa de apel se poate face o asfel de cerere”, a declarat la RTV Gheorghe Mateuţ, avocatul lui George Copos.

“Domnul Jean Pădureanu nu a participat la nicio întâlnire conspirativă, dânsul era plecat în străinătate şi nu avea cum să participe sau la ce să participe. Propunerea unei măsuri preventive, cel putin pentru clientul meu, mi se pare o măsură excesiva. Nu exista niciun fel de date că Pădureanu ar pregăti o fugă. Vă daţi seama ce poate să fugă la cei 78 de ani şi la bolile pe care le are. Dacă se va lua măsura de interdicţie e o măsură excesivă şi ea se poate ataca”, a declarat pentru RTV Ioan Cazacu, avocatul lui Jean Pădureanu.

“Pedepsele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, cuantumul acestora şi atitudinea vehementă a inculpaţilor faţă de instanţa de judecată care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea măsurii preventive faţă de aceştia, în vederea asigurării participării acestora la procedura judecării recursului, asigurându-se astfel împiedicarea sustragerii inculpaţilor de la judecată ori tergiversarea acesteia”, se arată în documentul depus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la primul termen din recursul făcut de cei opt oameni de fobal în dosarul transferurilor de jucători.

DNA a precizat că nu a putut cere o astfel de măsură la Curtea de Apel Bucureşti în faza judecării apelului pentru că la acel moment ei fuseseră achitaţi de prima instanţă şi legea permite formularea unei astfel de solicitări odată cu condamnarea după faza apelului.

Totodată, DNA mai arată că “inculpaţii Borcea, fraţii Becali şi Neţoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzaţii grave la adresa acestora, aspect care demonstrează tendinţa de nerespectare a autorităţii judiciare şi dispreţ la adresa actului de justiţie”.

Un alt motiv invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Cristian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor şi acţiunile deţinut la diferite societăţi comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperare prejudiciului produs în cauză şi a le conferi resurse financiare sporite.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la închisoare pe toţi cei 8 inculpaţi în Dosarul Transferurilor, dar decizia a fost atacată cu recurs.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început luni judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor şi Ioan Becali, faţă de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţa de judecată a solicitat, printr-o cerere depusă la instanţă, să fie luată măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în acest dosar.

Jean Pădureanu a cerut un alt termen de judecată, pentru a-şi angaja avocat. Totodată, la dosar a fost depusă şi o cerere a avocatului lui Mihai Stoica prin care arată că este în imposibilitate de prezentare, informează Mediafax.

Cei doi oameni de fotbal sunt lipsiţi de apărare la termenul de luni al procesului, însă acestora le-a fost asigurat un avocat din oficiu. Acesta a fost prezent la şedinţa de luni, dar nu poate pune concluzii, atâta vreme cât un inculpat are avocat ales.

Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar s-au opus cererii procurorurului, din aceleaşi considerente, astfel că instanţa a susupenda şedinţa şi va relua dezbaterea cererii în jurul orei 11.00, după ce avocaţii oamenilor de fobal vor studia solicitarea DNA.

La şedinţa de judecară sunt prezenţi Victor şi Ioan Becali, Cristian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. (rtv.net)

comments

comments




Leave a Reply

avatar