full screen background image

Primarul Ion Lungu:”Termica nu mai poate funcţiona încă o iarnă pe cărbune”

LunguSituaţia Termica Suceava devine din ce în ce mai tensionată, pe măsură ce ne apropiem de momentul în care aceasta nu va mai fi furnizorul de apă caldă şi căldură din municipiu. Anunţul că 300 de angajaţi vor fi disponibilizaţi a agitat şi mai tare apele pentru că plăţile compensatorii pe care aceştia ar trebui să le primească sunt puse sub semnul întrebării din pricina dificultăţilor financiare pe care le traversează societatea.

De aceea, Sindicatul Liber Independent din cadrul S.C. Termica SA  a solicitat Prefecturii Suceava să convoace  o şedinţă a Comisiei de Dialog Social, pentru a analiza problemele cu care se confruntă societatea de termoficare.

Doru Mireuţă, preşedintele Sindicatului Liber Independent din cadrul SC Termica, a prezentat punctual o serie de solicitări adresate conducerii SC Termica şi acţionarului principal, Consiliul Local Suceava, reclamând situaţia gravă în care se află societatea de termoficare, neplata unei sume de 9,8 milioane lei datorată de Primăria municipiului Suceava către SC Termica, tergiversarea achitării unor drepturi băneşti câştigate de către salariaţi în instanţă, lipsa măsurilor de protecţie socială pentru salariaţi în cazul în care societatea întră în insolvenţă sau faliment. De asemenea, a fost adusă în discuţie Hotărârea Consiliului Local Suceava prin care a fost redus capitalul social al SC Termica SA cu 70 milioane lei.

O altă problemă ridicată în discuţie s-a referit la includerea SC Termica SA în anexa OUG 116/2006, ordonanţă ce conferă măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate.

Reprezentanţii sindicatelor au solicitat să fie informaţi cu privire la programul de funcţionare al SC Termica SA Suceava pentru anul 2013, respectiv pentru iarna 2013-2014, astfel ca pe baza acestuia să fie întocmit un program de reorganizare şi restructurare a societăţii.

Ion Lungu primarul municipiului Suceava a precizat că că Primăria Suceava a achitat societăţii de termoficare în perioada 2007- 2012 o sumă de 118,3 milioane de lei, din care 60 milioane lei pentru investiţii, iar 53,8 milioane de lei reprezintă subvenţiile. Primarul Sucevei a subliniat că SC Termica nu mai poate funcţiona încă o iarnă cu cărbune, acest lucru implicând cheltuieli de 100 de milioane de lei, 30 milioane de lei restanţe şi 70 milioane de lei costul încălzirii pentru iarna viitoare.

Mai mult, Primăria este pusă din nou în situaţia de a cere bani Bucureştiului pentru arierate.

“Băncile nu mai finanţează. Trebuie să mergem la Ministerul de Finanţe şi să luăm un credit pe arierate de 153 de miliarde lei vechi, pentru a plăti cărbunele în mod special. Ucrainenii ne-au dat cărbune pe care încă nu l-am plătit. La fel de important este să asigurăm plăţi compensatorii către salariaţi. Aceştia nu au nici o vină, e o problemă de sistem –  program de restructurare,” a spus primarul Ion Lungu.

 Ovidiu Dumitrescu director general al SC Termica SA a menţionat că programul de restructurare al societăţii va trebui să aibă la bază o hotărâre luată de acţionarul unic, Consiliul Local al municipiului Suceava.

Florin Sinescu, prefectului judeţului Suceava, a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii SC Adrem Invest Bucureşti, societate cu care municipalitatea a semnat un contract pentru construirea unei noi centrale termice şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare care va asigura agentul termic pentru municipiul Suceava.

Vineri 8 februarie 2013 se va întruni Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termica.

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar